lördag 7 juli 2007

2003 Brunel Les Cailloux

Vad jag vet så saknar André Brunel svensk importör, vilket är märkligt med tanke på att han anses tillhöra eliten i Châteauneuf-du-Pape, åtminstone sedan slutet av åttiotalet. Vi som läser internationella vinkritiker har dock inte kunnat undgå att notera de höga betyg hans viner får, och han finns självklart också med i Parkers bok "The World's Greatest Wine Estates". Vingården i sig är som så ofta i Châteauneuf utspridd men huvudsakligen planterad på de så typiska stora stenbumlingarna, les galets roulés, som värms upp under dagen och sedan avger värme under nätterna; stenarna återkommer även i namnet Les Cailloux. Man gör också Côtes-du-Rhône och har nyligen köpt 40 nya hektar i närheten av Châteauneuf vilket kommer att öka produktionen i framtiden. Den här flaskan köptes på plats för ca 165 kr i den härliga butiken Vinadéa som har ett fint luftkonditionerat utbud till väldigt bra priser, visserligen ganska lite Pégau men deras caveau ligger å andra sidan bara ett stenkast bort nedför stentrappan. Om ni har vägarna förbi...Nåja, åter till vinet.

Doften är stor, varm, lite syltig men helt förförisk med inslag av körsbärslikör, hallon, vitpeppar, kåda och garrigue. I munnen är vinet fylligt med ett uns alkoholhetta men också lager på lager av varm Grenachedominerad frukt med körsbär och röda bär som verkligen sprider sig i munnen innan allt klingar ut i en lång kryddig eftersmak. Antydningar av russin men det hela håller sig på rätt sida åt körsbärshållet. Det finns en hel del tanniner men de döljs under all frukt. Syrorna är låga.

Profilen är ganska lik 2003 Clos des Papes men med mindre längd och intensitet. Alkoholstarkt, lite syltigt och med låga syror -kan det verkligen vara nåt? Absolut - jag blir helt förförd av detta vidöppna härliga vin som är underbart gott till en skiva gigot d'agneau med generösa doser vitlök och herbes de Provence. "Broad, expansive, and totally captivating" - det är bara att hålla med. Öppet mål kära importörer, vore jag ni skulle jag genast höra av mig till 6 Chemin du Bois de la Ville, 84230 Châteauneuf-du-Pape, France.

Inga kommentarer: