onsdag 23 januari 2008

2003 Gilles Robin Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet


Jag var lite orolig att det skulle krävas en speleologisk insats av Indiana Joneska mått för att dra ut det här vinet ur den fruktade tunneln, men beväpnad med korkskruv, karaff och lammfärsbiffar med grillad aubergine och couscous visade det sig att någon halvtimmes luftning räckte för att det skulle vakna till, även om det fortsatte att förbättras under kvällen. Det bjuds på en vinös doft av både mörka och röda bär med inslag av björnbär, vinbär och jordgubbsylt tillsammans med lakrits, anis, lite rök och en komplex kryddighet innehållandes både vitpeppar, ingefära och lite kardemumma. I bakgrunden anas lite animaliska inslag, och på slutet tittade till och med lite tallbarr fram. I munnen är vinet härligt balanserat med både kraft och finess i den medelfylliga kroppen. Det smakar av samma bärkompott som i doften, samtidigt som lakritstonerna flyttas fram en bit. Fin längd på eftersmaken som efter hand utvecklade en liten malörtsbitterhet. Rejält med tanniner som väntat, men inget som inte lite mat kan övervinna. Visst känns det att vinet är i en lite vresig fas, och att några års lagring kommer att göra gott, men absolut inte bortkastat att smaka nu. En riktigt god Crozes.

5 kommentarer:

finare & vinare sa...

Visst är det här vinet riktigt jäkla gott! Måste vara en av våra bästa crozes någonsin. Applåder för okuvligt mod vid handen som förde korkskruven - lite för rak hållning - och sylvassa klingor skjuter ut och skär huvudet av upplevelsen. Ett enda steg på fel bokstav - och avgrunden öppnar sig. En liten petitess som fel glas att dricka ur - och tunneln rasar igen...

Frankofilen sa...

Hehe, det var nog betydligt mera Indiana Jones light att våga korka upp nu. Så mycket tunnel verkar det inte vara - eller så fattar jag inte vad jag missade eftersom det inte blev någon flaska i dess mer direkta ungdom. Gott nu i vilket fall, och säkert ännu bättre på sikt. Fast inte lika bra som 2003 Graillot ;-) När man nu skall våga prova en sådan igen...

finare & vinare sa...

Ja, eftersom vi har en enda flaska (en är betydligt bättre än ingen!) - och med ledning av tendensen i dina noteringar - så lär det nog dröja...

2003 Albéric Bouvet var i alla fall outstanding i sin ungdom våren 2006...

anders wennerstrand sa...

Med korkskruv, karaff och lammfärsbiffar i högsta hugg står man väl rustad inför vinvärldens speleologiska faror. Friskt vågat! Och gott låter det också.

Frankofilen sa...

"speleologisk" - se där nu har jag lärt mig något nytt. Måste genast användas.