fredag 20 november 2009

2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati


Hur tänder man egentligen av efter en massa sjuttiettor? Vi mjuklandar genom att stanna kvar i Piemonte och korka upp det här danmarksfyndet till pestoslungade gnocchi, grillade plommontomater och kalventrecôte.

2004 Cascino Cucco Cerrati flirtar redan i karaffens mynning med jordgubbsröda nebbaångor. Väl i glasen en stund senare mörknar doften med mer av körsbär och vildhallon. Här finns bra höjd med fina, parfymerade inslag av violer och svalkande menthol. Skog tycker K, och visst finns det både trävirke och redan nu en antydan av sottobosco. En liten pust av volatilt lösningsmedel är som sig bör, och så flyter undervegetationen ut i både kåda och barr från pinjeträd. Marsipan, bakkryddor och chokladpraliner från faten fyller ut konturerna. Urläckert!

Smaken gör ingen runt bordet besviken. Visst är den ung, men ändå på riktigt bra lekhumör i sin semi-moderna stil med rätt tydlig fatprägel. Här finns ordentlig koncentration och bra stuns i den lössläppta frukten där de höga syrorna är en utmärkt kavaljer. Tanninerna klär ut gommen ordentligt, men samtidigt verkar de ligga medhårs allihop. Det här har jag inga som helst problem med att dricka nu tillsammans med mat. Eftersmaken har både elegans och uthållighet, och en salivframkallande mineralisk knorr som får en att associera till rätt bra vingårdslägen. Smaskens.

Jäklar vad dejlig! Charmigt och seriöst på samma gång; fullspäckat med njutning från första sniffen till sista klunken. De fina intrycken från förra gångens helblinda provning kvarstår; jag har full förståelse för att vi landade på presumtiva prislappar uppåt 400 spänn den där kvällen. Och danskarna vill ha 132 DKK vid lådköp. Skidefedt, mand! (92)

13 kommentarer:

konjären sa...

Skoj! Jag fick hem min laddning i veckan, och provade min första flaska i kväll... I korta drag kan jag helt enkelt hålla med om det mesta; ett ruskigt bra vin som i det närmaste sätter en ny nivå för ordet "prisvärde"... Post kommer!

Frankofilen sa...

Prisvärt så det förslår. Och egentligen vill man ju sätta ett par extra poäng bara för Sören Lerby, Allan Simonsen, Skorstenen Elkjaer och likkle Jesper Olsen...

Kayaker sa...

Danskofilen? ;-)

Jamel Michais sa...

PRISVÄRT OCH PRISVÄRT!!!!! FATTAR NI INTE ATT VINER SKA FÄRDAS MELLAN OLIKA FÖRETAG I OLIKA LÄNDER OCH ALLA SKA TJÄNA OREDNTLIGA PESETAS, KOMMA HÄR OCH SNACKA OM PRISVÄRT!!

konjären sa...

Det roliga med prisvärdesdebatten (som vi kanske inte skall veva ett varv till här) är att ingen går fri från den, även om man försöker. Vad innebär egentligen parkerpoäng i sammanhanget, när man vet att 100p är värt dubbelt så mycket som 99p, och att prislapparna byts i samma sekund som poängen blir offentliga? Och hur kan samma skribenter som ondgör sig över bordeauxslottens skenande priser (remember 2005...) samtidigt hävda att pris och njutning inte har med varandra att göra?

Det här vinet levererade i alla fall mycket njutning, och nej, jag tror inte att du på allvar vill trigga den här debatten igen och ja, jag fattar att du vill driva med Michel Jamais, och ja, jag ber om ursäkt att jag hakade på i alla fall...

Ulrik sa...

Vi er röde, vi er hvide. Ska kanske påminna I om den visan :-)

Det låer onekligen som om det är dags att prova någon av mina flaskor snart, för att ge det mer fokus än på barolo-rallyt.

Och prisvärdesdebatten orkar jag inte ens ge mig in i. Just nu.

Martin W sa...

Nä. Det blir bara semantik hursomhelst. Men billigt som fan är det hursomhelst. Även för en enkel Barolo. Så om något är "prisvärt" är det väl här man hamnar? Men som sagt. Den saken orkar jag inte diskutera.. ;)

Finare Vinare sa...

Förresten, visste ni att Sollentuna kommun tvingats införa capslock-förbud efter midnatt?

Lillfingrarna är helvilda på nätterna i Rotebro. Närpolisen hinner inte med att ta hand om buset...

Frankofilen sa...

Ulrik, låt bli att påminna I om den här sången. Jag gissar att hon fortfarande lider av posttraumatisk stress efter att ha försökt sova till vingorillornas kör i vardagsrummet...

MMM sa...

Var det via Philipson som ni handlade? De säljer fortfarande Rattis 2005:a för 169.95 DKK, trots att den kom med på WS tio-i-topp. Hinner jag få in en fräsch dansk lön på kontot innan priset höjs lägger jag in en beställning.

Får man fråga vad mer som handlades? Finns det risk för likriktning i bloggsfären ;-)

Frankofilen sa...

Flaskorna är köpta hos Carlo Merolli. Likriktningen är väl till viss del redan ett faktum - är det inte gruppeköb så har de flesta köat i samma släpp ;-)

Henrik sa...

Jag gav mig på den här i lördags också. Lite knuten första kvarten, men sedan flöt det ut sensationella blomtoner från karaffen, blomtoner som fick ett särskilt skärpedjup av lösningsmedel/menthol. Mörka hallon, vinbär, en känsla av nybakat, fina fat och lite kirsch kom med. En publikfriare, men en publikfriare med mer att komma med än en yppig fasad. Smaken är stor, men ändå märkligt slank, rik frukt som motsvarar doften, stora men underbara tanniner som vi brottar ner med kantarellrisotto och fina filé mignon. Såg att Vinosapien talade om tunnel, men om det är en tunnel lyser det redan en fet sol i andra änden. Det här skulle man kunna dricka snart igen, men jag ska försöka lägga locket på några år - det här kan bara bli ännu bättre.
Meget trevligt.
Vad gäller danskarna, njaee. Fotbollssånger är å andra sidan svåra, inte ens New Order kom helt rätt på det:
http://www.youtube.com/watch?v=4uFWGALVF0Y
Från det ena till det andra har du mail, Franko.

Frankofilen sa...

Det låter ju rätt daterat med moderna öron, men jag tycker New Order klarade sig riktigt skapligt. Fram till att John Barnes börjar rappa vill säga. Gaah! Hur tänkte de där? Hur mycket syra hade de egentligen i studion för att tycka att det där lät bra?

Vad gäller vinet: amen.