tisdag 3 november 2009

2006 Domaine du Pégau Cuvée Réservée


Tisdagskvällen bjuder på en lägeskontroll av ett av årets godaste viner. Det har kommit en del rapporter om att vinet börjar stänga ner, och visst, någon timme efter karafferingen är det kanske aningen mindre expressivt än i somras. Fast när det väl kommer loss kommer det loss ordentligt. Kvällens notering är i stort sett en karbonkopia av intrycken från i juni: samma brettiga, hustypiska funkighet på en bakgrund av körsbär, citrus och peppriga hallon. Och så en sagolik kärve garrigue nedsmetad med blod och nedstucken i en skiva nygrillat kött. Finfina grejor till lammkotletterna.

Munkänslan är en stilstudie i balans, och påminner faktiskt en smula om gårdagens fina Geyserville. Visst finns här massor av generös solmogen frukt, men smaken är saftig och läskande med bra syror och ett ankare av angenäm strävhet från tanninerna. Härlig intensitet i aromerna som bjuder på en fin skjuts ut i den riktigt långa svansen där den årgångstypiska lakritsen och örterna blandar sig med kryddor och slösande mineralkaraktär. Smack, så gott. Det är möjligt att vinet snart kommer att knyta sig några år, men sitter man på några flaskor och vill ha ett utgångsvärde finns fortfarande chansen. Man får stor utdelning redan nu. (94)

4 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Schysst vecka :)

Frankofilen sa...

Mmm, schysst vecka. Pégau är alldeles för sällan vardagsvin här hemma, men nu är vi faktiskt lediga några dagar.

Finare Vinare sa...

Låter toppen. Hur många timmar behövde vinet för att visa sitt bästa?

Som du vet möttes vi ju av stängt-skylten inte bara en utan två gånger i somras. Brrr, avskräckande...

Frankofilen sa...

Jag tyckte vinet var gott redan från början, men efter ungefär fyra timmar i öppen flaska petade det in en växel till. Sista glasen var bäst.

De där flaskorna i somras, ja. Rotdagar och lågtryck? Skämt å sido så brukar väl Pégau liksom mången bra Ch9 ha en mindre smickrande period efter ett första års öppenhet. Jag tycker till exempel att flera nollfyror vi öppnat senaste månaderna varit lite vresiga, sega i starten och i behov av något/några år till; Janasse, La Nerthe, Valbelle och Vieux Donjon är de namn som poppar upp. Om nu vinet är på väg att lägga sig så handlar kanske mycket om individuella flaskor? Fast det verkar ju vara många på CT som finner vinet tillgängligt.