lördag 5 december 2009

2007 Domaine de la Janasse


Nej, nu går det inte att hålla sig längre. Att kombinationen Janasse och 2007 betyder fyrverkerier har framgått rätt länge, men två hyllningar på två dagar ger svårartade ryckningar i korkskruvsarmen.

2007 Domaine de la Janasse bjuder redan ur flaskmynningen på CERN-versionen av hallon. Alltså, den här jäkla nollsjuefrukten... Väl i glasen fylls näsborrarna av en stor, mättad och alldeles fantastisk doft där hallonen fått sällskap av björnbär och kirschlikör, och så mörka drag av lakrits och grillkol. Köttiga inslag av grillad kyckling står på tur tillsammans med kåda och massor av garrigue med skira, parfymerade drag av lavendel som pricken över i. En gnutta kaffe och fudge skvallrar om den halvmoderna uppfostran med 20% barriquer. Här kan man bli sittande med näsan halva kvällen, och då man inte ens kommit till alla kryddor. Storartat!

Smaken är rent livsfarlig. Vinet innehåller både en massiv fruktkärna och rätt många procent raketbränsle, men munkänslan är ändå någorlunda sval och framför allt balanserad. Fräscha, apelsinlika syror bidrar till den saftiga känslan där alkoholen känns ordentligt maskerad. Fina, mogna, medhårstanniner och så den där årgångstypiska renheten i frukten. Eftersmaken är riktigt lång och behaglig, med bra mineralkaraktär och en anistonad provençalsk örtighet. Smack, så gott!

Det här lever upp till alla mina högt ställda förväntningar på både producent och årgång. En lysande ingångscuvée; man vågar knappt tänka på hur bra Chaupin och Vieilles Vignes måtte vara. Hur i hela friden skall man kunna hålla fingrarna borta från resterande flaskor? (93-94+)

6 kommentarer:

E sa...

Bara att läsa om vinet är en njutning! Svårt att hålla fingret borta från köpknappen nu för oss som inte ens har ett saldo att hålla borta tassarna ifrån.Är det guteweine som gäller?
/Erik

Finare Vinare sa...

Skönt att se vinet segla över ribban trots att vi la upp den på skapligt hög höjd. Och det är nästan svårt att se vad som ska kunna bli bättre när det smakar så sabla gott redan nu...

Enda sättet att hålla fingrarna borta måste vara att dryga ut med 2007 CdR Les Garrigues (€23). Vilket härmed är gjort!

Fast 2007 CdRV Terre d'Argile (€15) funkar säkert rätt bra den också...

Frankofilen sa...

E - det går säkert att hitta vinet på flera håll ute i Europa, men guteweine är ett säkert kort.

FV - håller med om att vinet är helt oemotståndligt just nu med alla aromer av ung, ren nykrossad nollsjuefrukt. Och visst kan man argumentera för att det för vissa smaklökar kanske är på topp nu och knappast kan bli bättre när frukten lugnar ned sig. Men tänk när det inte är lika primärt och mognadstonerna börjar komma, mmm...
Klart man måste prova Janasses olika CdR från 2007, speciellt som de verkar hålla samma höga nivå som en del andra producenters châteauneufer...

Tantaluran sa...

Testa ett rött vin som heter Café. Själv kan jag ingenting om viner men när jag smakade Café första gången så var det en upplevelse!

Vinosapien sa...

fick vår låda från tyskland och det gick inte att hålla sig...plockade en rakt av...korken ur...direkt i glaset...och vad dyker upp...en söting från jurancon...här finns det solmogna och torkade druvor...

http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=580&Year=2007

resterande flaskor får ligga i 5 år innan jag närmar mig dessa sötingar. sötman kommer integreras fint.

en annan 07:a som njöts samtidigt...

http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=1054&Year=2007

en helt annan uppenbaralse.

Frankofilen sa...

Jag köper dina invändningar, Vinosapien, även om jag själv hittar en hel del fräschhet i vinet också. Visst är det maffigt och fruktsött just nu. Det finns ju redan en hel del diskussioner kring nollsjuefrukten, och årgången lär inte vara allas tekopp oavsett hur många gånger Parker snackar om den bästa årgången någonsin i något distrikt...

Men jag gillar det precis som det är, även om vinet gör sig kanske bäst på egen hand just nu.