tisdag 4 maj 2010

2007 Mas Conscience L'as


Det börjar bli dags att se över vinkällarens sommarkostym och bunkra upp med de där vinerna man tänkt dricka när solen skiner och jobbet är långt borta från tankarna. Vad jag mest längtar efter har väl framgått. För att säkra tillgången på karaktärsfullt franskt bonntjut under tvåhundringen hämtade jag häromveckan ut en blandlåda från Vinik.

2007 L'as är inte alls så mörk, reduktiv och foxy som jag hade befarat, utan visar sig från den soliga, öppna sidan ganska omgående efter en kort vända i karaff. Det är alltid lika härligt när man kommer på sig själv med ett leende när man stuckit näsan i glaset. Grillat kött! Garrigue! Kåda och valnötter! Bark och enbär! Kryddor! Krossade stenar! Violer och lavendel! Mörka underströmmar av jord och lakrits! Och så slösande mängder skinande nollsjuefrukt som lyckas förena det mörka med det röda på ett strålande sätt: körsbär, hallon, blåbär och lite röda äpplen. Toppa hela klabbet med lite komplex je ne sais quoi och försök hålla mungiporna nere.

Smaken är ljuvlig med charmig och smeksam frukt, samtidigt som de ändå rätt snälla tanninerna ger ett härligt grepp i munnen. Balansen är alldeles klockren med en ytterst läskande känsla från fräscha, smått äppliga syror och en angenäm bitterhet. Riktigt skönt lyft i eftersmaken som är lång och läcker med järniga mineraler, örter och lakrits. Av någon anledning får jag flera gånger associationer till Janasses 2007 Terre d'Argile, även om jag gissar att den skulle kännas kralligare och mindre bondsk om man verkligen fick dem i parallella glas.

Man kan ha funderingar kring paret Vidals biodynamiska övertygelse, liksom deras metod att lagra vinerna i betongägg (och tro mig, det har jag) men när resultatet blir så här bra är det svårt att komma med invändningar. Det är trots allt vad som finns i glaset som är det viktigaste, och här formligen sprudlar ursprungskaraktären och charmen. Vinet träffar så rätt ikväll - rent försvinnande gott. Går säkert att spara, men kommer att vara smaskens redan i sommar. Tillsammans med ett par vitlöksgnuggade lammkotletter att slänga på grillen har man en riktigt billig biljett till södra Frankrike även om regnet skulle stå som spön i backen. (91)

PS. Fler som smakat. Och lite mindre entusiasm här.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Skönt vin, kul att du gillade! Blandningen av svart och röd frukt, greppet i munnen och den mineraliska strukturen associerar vi i minnet med Saint-Cosmes 2007 Gigondas. Men de skulle förstås visa mer av sina skillnader om man hade dem bredvid varandra...

Betongäggen är reserverade för Mahatma, så vitt vi har förstått. Hmm, även en biodynamiker kan tydligen få till det ibland... ;-)

Och när vi nu snackar biodynamiskt, missa inte Josmeyers nysläppta riesling.

Frankofilen sa...

Måste vara fruktdag med draghjälp av månen, jordandarna och hustomten ;-)

Nä, ett bra vin är ett bra vin. Årgången gör förstås sitt till också, den sydfransos som slarvat bort sina nollsjuor bör tänka över yrkesvalet. Synd på betongäggen, gillade nästan tanken på att även det här vinet kläckts ur ett sådant.

Vinosapien sa...

brukar vara hyfsat samstämmiga med er, men här skär de sig en aning:

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1209

lite intetsägande och anonym...
kan ha varit en skum flaska...får plocka fram en ny inom kort...

JW sa...

Låter som ett utmärkt sommarvin. Går det att beställa styckvis eller är det låda som gäller?

Frankofilen sa...

Vinosapien - intetsägande och anonym håller jag inte med om, men visst finns lite örtiga, barkiga toner som drar åt (godartad) grönhet. Men det vore väl trist om vi alltid var överens.

JW - det brukar gå att plocka ihop blandlådor. Enklast är att höra med Niklas (nik@vinik.se) så får du aktuell sortimentslista.