torsdag 3 februari 2011

2001 Rocche dei Manzoni Bricco Manzoni


Det blir ett tidigt smakprov av den här februarinyheten för att se om man skall handla på sig flera. Bricco Manzoni lanserades första gången 1976 och sägs ha varit den första Langhe Rosso som blandade nebbiolo och barbera. Här får man 80% av den förstnämnda och 20% av den senare. I linje med producentens profil har vinet självklart uppfostrats i barriquer, piccoli carati. Vi följer vinet över två kvällar.

2001 Bricco Manzoni (269 kr) har en rubinröd färg med ett litet brunstick och orangea skiftningar i kanten. Doften bjuder på viss utveckling med lite bränt socker, tomatpuré och en gnutta balsamico tillsammans med mörka körsbär, slånbär och jordgubbssylt med kort bäst-före datum. Nebbiolokomponenten skickar upp topptoner av blommor. Vinet har tuggat i sig eken på ett föredömligt sätt även om här fortfarande finns spår i form av lite kaffekola och gamla chokladpraliner. Tobak, barr, kåda och lite dammig grusväg rundar av.

I munnen får man ett vin med koncentration och en hel del kraft. Frukten kickar ifrån ganska ordentligt från ett fast mittparti och hänger sedan med en bra stund. Det känns som barberaandelen har givit syrorna lite extra spets, och tanninerna har fortfarande bett även om de känns ganska pulvriga, rent av lite känsla av svart té. Eftersmaken klingar kvar en ordentlig stund med fin mineralkaraktär tillsammans med både kärniga körsbär, tobak och mörk choklad. Jag kan inte låta bli att få lite toscanavibbar.

Det här är ett jättegott vin med viss mognad till fyndmässigt pris om man gillar stilen. För egen del uteblir de allra största ovationerna, och det får nog räcka med den flaska vi har kvar. Det där är inte alltid så lätt att förklara utan mer en känsla, men det beror sannerligen inte på vinet utan på mig. Väl värt att prova om man gillar Italien. (91)

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi testade också ikväll, och visst var det riktigt gott men utan det där lyftet som gör sista glaset bättre än det första. Rätt gott om ek, som var väl intregrerad. Priset försvaras av mognaden men S satte ändå en något lägre prislapp blint. Trevligt vin men inte stort.

Frankofilen sa...

Nej, inte riktigt mitt i prick. Men gillar man stilen får man mycket vin för pengarna tycker jag. Lagrat vin på den här nivån för drygt 250 spänn är förstås inte fel. Det här blir perfekt att hälla blint när ni minst anar det ;-)

Frankofilen sa...

Och det borde nog gå fint att lagra vidare ett par år. Inga trötthetstecken efter övernattning i kylskåp.