lördag 26 februari 2011

2006 Foradori Teroldego Rotaliano


Personliga, goda viner i måttlig prisklass runt 150 kr är kanske det som är svårast att hitta i monopolets sortiment. I dyrare prisklass svischar det förbi en hel del kul grejer inte minst i de exklusiva tillfälliga släppen, men längre ner känns utbudet betydligt mer middle-of-the-road. Ofta rör det sig om storproducenter kapabla att leverera det stora antal flaskor som krävs för en lansering på bred front. Då är det tur att beställningssortimentet finns. Vi tar som så många gånger förr rygg på Finare Vinare och korkar upp den här nyanlända italienaren.

2006 Foradori Rotaliano har en något blåtonad rubinröd färg. Doften bjuder på en skön, aningen bonnig sniff med tydliga fataromer. Frukten har en karaktär av körsbär och blandade skogsbär med blåbär i spetsen, och så lite blommigt parfymerade drag. Faten kickar in med tobak, lakrits och en gnutta fudge, ja rent av lite köttiga drag som sedemera övergår i mer klassisk stallighet. I munnen får man ett vin med gott om sval frukt, bra syror och ett skönt grepp av tydligt närvarande men ändå snälla tanniner. Munkänslan är frisk och fräsch med rödäppliga syror; vinet har bra lyft och inbjuder till en sipp efter en annan. Eftersmaken är kanske inte alldeles kassaskåpstät, men det är ändå bra längd på aromerna och innan showen är över har man både fått lite fatkryddor, vanilj, mineralkaraktär och lakritsinslag.

Mmm, det här landar på ett väldigt skönt sätt i kväll, samtliga runt bordet gav en rejäl tumme upp. Är det en typisk Teroldego? Katten vet, vi dricker för lite av den druvan och skall man vara ärlig kommer rätt många av aromerna från fat, men det spelar mindre roll. Ett riktigt gott vin med lite fyndkänsla för sina 159 kronor, vi beställer absolut fler flaskor. (90)

PS. I andra glaset häller vi sista flaskan 2000 Cantina Gemme Riserva Tre Nasi. Och frågan är om inte den här flaskan är den bästa hittills? Skön, ganska mörk serralungafrukt med en hel del kraft och fint integrerade försiktiga fataromer. Mitt i drickfönstret med viss mognad, men med facit i hand hade den här flaskan också kunnat ligga ett tag. Ett tydligt steg upp från Rotaliano, men så klart också ett helt annat vin. (92)

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Faktiskt en riktigt inspirerande post som fick mig väldigt sugen på bra teroldego - tack!

/Patrik

Frankofilen sa...

Prova gärna, P. Det här borde du älska ;-)

Ingvar Johansson sa...

Har en flaska på slaktbänken och den var tänkt att drickas ikväll men annat kom i mellan. Låter riktigt kul. På din beskrivning så låter det som rätt typisk Teroldego. Lite reduktiva drag, blommigt parfymerad och skogsbär i doften och bra syra.

Finare Vinare sa...

Kul att ni gillade! Visst är det rejält fatat med både vanilj och choklad men de lite stalliga/bonniga dragen med kött, blommor och bio-äpplen balanserar fint.
Ett vänligt och godmodigt vin, bra att ha på lut.

Anonym sa...

Drack Foradori igår igen och det är en liten ny favorit i sin prisklass onekligen. Gott!

P.