lördag 19 februari 2011

2006 Mount Eden Vineyards Cabernet Sauvignon Estate


Tycker man att Kalifornien känns en gnutta historielöst med ständigt uppdykande nya boutiquevinerier med cabbar i månghundradollarklassen kan man med fördel vända blicken mot Santa Cruz Mountains. Där, på 2000 fots höjd ett par coyote-ylanden från Ridges Montebelloanläggning, ligger Mount Eden Vineyards. Uppe på berget har man odlat druvor sedan 1860-talet, även om själva anläggningen byggdes 1945. På hemsidan kan man läsa om vinmakaren Jeffrey Pattersons filosofi och hur viktigt han tycker det är med terroir även om han själv väljer begreppet ecology. Det är svårt att ha så värst stora invändningar när han lägger ut texten om hur vinet i första hand görs i vingården snarare än i vineriet, och om vikten att lämna över friska jordar till sina efterträdare. Själva vinet sedan, ja det skall såklart vara en tydlig produkt av den enskilda årgången med sina speciella förutsättningar.

Vinmakandet bjuder inte på några konstigheter. Den skifferhaltiga jorden ger svalodlad, lågavkastande bergsfrukt som jäses med naturjäst i öppna ståltankar under manuell pigeage. Uppfostran sker under 22 månader i till hälften nya fat med varsamma omdragningar några gånger per år innan vinet slutligen buteljeras utan klarning eller filtrering. Nuffrorna för årgång 2006 lyder 32484 flaskor, 6 gram syra och måttliga 13,9% alkohol.

2006 Mount Eden CS Estate öppnar med ganska mörka, nästintill vilda dofter av cassis, körsbär, grillat kött, rök och skogiga drag av fuktig jord, undervegetation och barr. Bra höjd med friska drag av mynta och allehanda blommor med violer i spetsen, och så några snyggt integrerade powerackord från faten i form av salmiak och kaffe. Näsan tycks inte vilja lämna glaset...

Smaken bjuder på en tät frukt som till en början uppvisar sin soligaste sida med fin fruktsötma och en fyllig munkänsla, men som sedan övergår i en ganska sträng, stenhårt deffad och torr avslutning. Wow, vilken karaktär! Här finns inget slappt eller jolmigt, bara massor av hårt upprullad frukt tillsammans med friska, höga syror och finmaskiga men ända rätt ungkärva tanniner. Vinet skär som en laserkniv genom entrecôten. Eftersmaken är lång och intensiv, med fint integrerad alkohol, massor av salmiak och ett rent stenröse till mineralkaraktär.

En rejält personlig, kompromisslös och vansinnigt ung old-school cali cab. Vill man ha mer solsken, värme och tillgänglighet skall man kanske leta någon annanstans, men jag som gärna suger i mig skriande ung Bordeaux kan inte låta bli att tjusas av sånt här. Nästa flaska får vänta några år. (92+)

PS. Vinet är inhandlat hos danska KKWine och kostar 275 DKK. På den sidan kan man bli sittande ett tag om man känner dragning till Kalifornien. Bra priser också.

3 kommentarer:

JW sa...

Trevlig läsning. Skribenten Matt Kramer har ju ett gott öga till den här vingården och efter att ha läst hans artiklar står Mount Eden Vineyards "Estate" CS och Chardonnay högt på min önskelista. Din notering om vinet gör en ju inte mindre sugen...
Köpte ni på plats eller via postorder? Efter en snabbt titt på KKWines hemsida ser jag ingen info om leverans utanför Danmark.

Niklas Jörgensen sa...

Tack för länken. Kände inte alls till KKWine. Utan tvekan en hel del kul i portföljen där. Längtar redan till Skånevistelsen i sommar så man kommer lite närmre kontinenten!

MVH

Niklas

Kenneth Olsen sa...

Hej med jer

Tusind tak for de rosende ord om "mine" vine.
Jeg sælger og leverer til alle i Europa, send mig en mail og så finder vi ud af det :-)

De bedste hilsner

Kenneth /KKWine