söndag 6 mars 2011

2004 Terredora Taurasi Fatica Contadina


Taurasi tycks inte ha samma dragningkraft som billig Bourgogne. Det finns fortfarande gott om flaskor kvar av Terredoras olika aglianicotolkningar trots ganska begränsade mängder i släppet i tisdags. Skönt att kunna prova själv i lugn och ro och ändå hinna fylla på med fler flaskor om så önskas.

2004 Fatica Contadina har en ganska tät, något mörk rubinröd färg med en liten bruntingering i kanten. Vinet har hunnit få några timmar i karaff innan vi sänker näsorna i kuporna och möts av en massa färsk piptobak uppbackad av kryddor och rökelse. Överst svävar ett litet volatilt inslag av nagellack tillsammans med några blommor. Frukten drar mest åt mörka körsbär med lite torkade inslag medan faten fyller på med lakrits och smått stalliga toner, rent av lite ceder. Doften är småruffig snarare än elegant, men samtidigt intresseväckande och personlig.

Vinet sparkar ifrån ordentligt i munnen, med massor av ungdomlig frukt, bra syror och en släng av sydländsk värme i svansen. Nog märks det att vinet är väldigt ungt, men med en rejäl luftning kan man ana framtiden där frukten blir mera rödlätt samtidigt som de egentligen ganska råbarkade tanninerna snällt lägger sig till rätta under frukttäcket. Eftersmaken har bra längd med choklad och ombjudningar av tobak och torkad frukt. En liten ungdomlig bitterhet sitter finfint till maten.

Aglianicodruvan fortsätter att framkalla stora leenden hos mig. Jag som inte har något emot lite kärvhet och motstånd tycker det här är riktigt gott redan nu, men egentligen handlar det förstås om ett klockrent lagringsprojekt. 229 spänn är ett riktigt bra pris, och sådär framåt 2015 kommer man säkert att fråga sig varför man i hela fridens namn inte köpte ännu fler flaskor.
(91-92+)

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Skönt att höra, och knappast oväntat. Aglianico är det nya svarta, vi har dina flaskor i tryggt förvar. Blir det fler nu?

Italienska viner sa...

Yeah, nice italian streak här på sistone. Nu får det helt enkelt bli ett par Taurasi trots att man försöker bojkotta de däringa "släppen".

/Patrik

Skäggiga damen sa...

Apropå Aglianico, en god vän såg till att vi kom åt ett gäng 2005 Feudi di San Gregorio Taurasi i höstas och jag är mycket tacksam för detta. Nu är det så att han fyller 50 år i slutet på mars och jag vill gärna ge honom ett bra vin i present. Han har en fetisch för Barolo (och vem kan klandra honom för detta) men jag skulle vilja överraska honom med ett riktigt bra Aglianicovin, gärna från Taurasi. Får man be skribenterna om ett bra tips? Även prisvärda Barolo är av intresse. I runda slängar 500 spänn får det kosta.

I övrigt njöt jag av en 2007 Monsanto Riserva Chianti Classico igår. Voine voine, vilket vin! Jag har tre kvar men frågan är hur många till man ska fylla på med...

Finare Vinare sa...

Kolla om det finns några 2001 Terredora CampoRe Taurasi Riserva kvar att beställa. Rackarns gott, och inne i drickfönstret.

Skäggiga damen sa...

FV, den tycks inte finnas kvar. Däremot finner jag en icke-Riserva på Passagen för 379 kr. Jag får ta mig förbi där på väg hem från jobbet i morgon. Jag blir också lite nyfiken på 2001 Taurasi Fatica Contadina som fått mycket goda betyg på Cellartracker. Samma pris som ovan. Någon av dessa blir det (och några 2004 Fatica Contadina till mig själv).

Frankofilen sa...

Jag tror CampoRe bara finns i en tappning. En skön vingårdstaurasi är det hur som helst. Man skall nog inte heller missa nollfyran som också kom i tisdags. Säkert ännu mer av ett lagringsvin än Fatica Contadina, men 249 kr bör inte göra så ont heller framåt 2015 ;-)