söndag 13 mars 2011

1994 Dunn Vineyards Howell Mountain


Blindprovning måste vara bland det roligaste man kan ägna sig åt. Ett gäng maskerade flaskor där ingen har en aning om vad som skall komma eller ens vem som tagit med sig flaskan. Vi låter varje vin få sin egen stund i rampljuset innan någon får gå och hämta nästa. Lägg så till lite god mat och ost och en samling goda vänner, så har man allt man behöver en lördagkväll. Stämningen är som vanligt hög och prestigelös, ett och annat gissningsmässigt magplask hör till.

Vi har bara kommit till det tredje röda vinet, men det står ända klart att här finns något extra i glaset. Nosen fylls av tobak av alla de slag tillsammans med en gnutta grön paprika, blod och lakrits inramat av en stilig, helt integrerad ton av rostade fat. Fin, generös frukt med cassis och plommon talar om ett aningen varmare år, och även om vinet är långt från fullmoget finns ändå vissa tidiga spår av utveckling med läder varför det känns rimligt att dra till med en årgång som 2000. För visst är vi väl i Bordeaux?

Vi smakar - mmm, rackarns vilket vin! Ypperliga syror och ett underbart grepp från en fast ryggrad av försiktigt uppmjukade men ändå närvarande tanniner. Den där mogna höga fukten ger bra kraft samtidigt som munkänslan ändå är slank, vinet är helt enkelt perfekt balanserat i min smak. Den ruskigt långa salmiaktonade eftersmaken formligen kryllar av mineraler. Smack, så gott. Och visst måste det vara Bordeaux, säkert från ett riktigt bra läge med tanke på mineraliteten och den allmänna kvaliteten. Ungt, men ändå i början av drickfönstret, det här bör vara en nollnolla eller möjligen en nolltrea. Det känns som en god idé att börja rabbla 1855 års klassificering när Anders, som känner igen sitt vin, släpper bomben. Det är en nittiofyra. Say what? Men, men, men då måste vi ju vara på Premier Cru nivå, och finns det överhuvudtaget en så här ungdomlig och bra nittiofyra från Bordeaux? Nej, det gör kanske inte det, vi har nämligen en jänkare i glaset. Och då måste det rimligen röra sig om ett bergsvin med tanke på struktur och mineralitet. Howell Mountain? Japp. Randy Dunn, I love you... (96)

PS. Övriga viner här.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för igår, K & M!
Härlig mat, roliga viner, duktiga barn och tillgång till schlagerglimt. Tack för det!

/Finare S

johan p sa...

Oj, oj, oj, låter störtskönt!

Hade Anders köpt det på plats?

anders wennerstrand sa...

Nix, från Danmark: KK Wine. Faktiskt ett ruggigt bra vin, jag älskar klassisk gammaldags Napa cab med tillräckligt många år på. Mineraler så man dreglar.

Även jag tackar högljutt för i går. Får aldrig nog av sådana kvällar.

Per sa...

Har själv aldrig beställt via carlo merolli. Något jag sett att du/ni gjort.
En snabb fråga: Anmäler ni import och skatt i förväg eller kan man hoppa över detta steg?
MVH

NYA VÄRLDEN sa...

Det är exakt dessa blogginlägg man klarar sig bäst utan......de har en förmåga att gräva djupa hål i hushållskassan :-)