fredag 18 mars 2011

2009 Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg Riesling trocken


Det finns hopp om livet! Kvällarna blir allt ljusare, solens strålar börjar ha lite värme i sig, och i glasen har vi en riesling som smakar så gott att man blir alldeles fnittrig. Emrich-Schönlebers 2009 Halenberg Trocken är visserligen purung med lite pärontoner, men det här är långt från Piggelin. Snarare bjuds man på en redan nu ganska komplex doft där päronen får sällskap av vita persikor, smultron, Bassett's svarta vingummin, Earl Grey-té, några örtkvistar och underbara blomtoner. På djupet: köttiga, krabbspadsliknande mineraler galore.

Smaken bjuder på en enastående balansgång mellan lätthet och tyngd. Här finns gott om kraft och frukten har lite semitropiska toner från den goda årgången, samtidigt som vinet dansar fram över smaklökarna understött av de friska syrorna som tar täten in i en lång, svårartat mineralisk, fortfarande aningen grapebitter eftersmak med skön balans mellan fruktsötma, torr munkänsla och välavvägt restsocker (7,5 g/L).

Snorgott redan nu speciellt till mat. När riesling är på det här humöret infinner sig som vanligt känslan att man nog inte behöver andra druvor; det här vill jag dricka om och om igen. (92+)

7 kommentarer:

Vinosapien sa...

09:orna är löjligt fina. inte träffat på en endaste som inte levererat:

http://vinosapien.com/MyTastings?Year=2009&Region=DE

men Emrich-Schönlebers 09:or har jag helt missat. beställs omgående.
även gg-varienten av halenberg måste hem;)

Anonym sa...

Där är den för de som undrar.

Emrich-Schönleber Halenberg Riesling Trocken
(nr 94924)

P.

Henrik sa...

Låter storstilat.
Sån tur att jag på ren magfeeling plockade på mig ett par flaskor häromveckan.
Bortsett dårå från att ett par låter som två tre par för lite ...
Men i kväll blir det mogen riesling för min del - hoppas jag i alla fall. En Zind-Humbrecht från 2001 borde väl vara där den ska till lite marulk och annat godis?

Kul för övrigt att se, Vinosapien, att du inte vilar på korkskruven. Det verkar onekligen som att 09 är ett exceptionellt år.

Herren sa...

OJ, tack för den väckarklockan. Jag har försovigt mig lite när det gäller Riesling och 2009 och har lite att ta igen. Härlig läsning!

Johan sa...

Inspirerades att korka upp en flaska och kan bara hålla med. Strålande gott!

Frankofilen sa...

Vinosapien - bra styrka i korkskruvsarmen där ;-) Jag har precis som Herren försovit mig lite när det gäller nollnior, men att döma av av det här vinet bör det bli ändring på det. Och hur bra skall inte Halenberg GG vara? Huga...

Henrik - dra en kork vet ja. Gör inte ett dugg ont, och det finns ju flaskor kvar. Hur var ZH förresten, vilken var det?

Johan - skönt när viner levererar.

Henrik sa...

Zind-Humbrecht Brand Riesling 2001 gick till marulk med pancetta, gremolata, ärter, paprika, rödlök och belugalinser.
Ett ädelt vin, moget, så sammansatt att det var svårt att plocka ur enskildheter. Mest ville man bara vältra sig i helhetens underbara hav.
Men, vit persika och en aning päron hade massakrerats av kalksten lindad i citronzezt, omgiven av en whiff ädlaste petroleum. Z-H är inte så svag för petroleum och här var den mycket mindre framträdande än hos mången äppelbensinig tysk, men den fanns där, mer som komplement än som motor. Nästan som godast efter maten, i eget majestät var det ren hedonism. Syrorna var exemplariska och fick tillsammans med mineralerna svallvågor av smak att bara åka fram och tillbaka i munnen gott och väl en minut efter svälj. Svårt att sätta poäng på njutningen, men säg 93-94. Hade tyvärr bara en som K köpte på plats i Strasbourg för fyra fem år sedan.

Emrich ligger på slaktbänken - tro inget annat.