fredag 25 mars 2011

2001 Château Giscours


Det är svårt att inte bli sugen på Bordeaux när man läser det senaste specialnumret av Livets Goda där Andreas Larsson hyllar sin favoritregion över nästan 150 sidor. Ikväll vill jag ha claret i glaset, och korkskruven landar i 2001 Giscours. Mmm, vilken doft. Skolboksmässig Bordeaux med nyvässad blyertspenna, jord, cigarrlåda, kaffe, lite rökiga fatkryddor och så en nyriden sadel nedkörd bland svarta vinbären. Överst hänger ljusa slingor av blommor som anstår appellationen. Många verkar tycka att Bordeaux är tråkigt men för mig är det här själva definitionen av hur ett vin skall dofta. Rent pulshöjande läckert.

Smaken infriar inte riktigt alla löften från doften, men det smakar ändå riktigt gott. Visst, vill man leta fel finns det kanske en gnutta ihålig klang i mellanregistret, men samtidigt så mycket att tycka om. Balansen är som vanligt alldeles klockren med bra syror, en lätt men ändå ganska koncentrerad munkänsla och bra lyft ut i en lång god salmiakstonad, rikligt mineralbeströdd avslutning. Tanninerna har smält ned en hel del men bjuder fortfarande på lite kantig strävhet även om vinet absolut kommit in i drickfönstret. Slurp. Gammal kärlek rostar aldrig. (91-92).

7 kommentarer:

Herren sa...

Tack för det! Jag tror du just besvarat en fråga jag ställde mig efter att ha smakat en flaska av denna förra veckan.

http://vpk2881.blogspot.com/2011/03/byob-omg.html

Jag föredrar din beskrivning :-)

Henrik sa...

Det enda som är tråkigt med Bordeaux är att jag av skilda skäl dricker för lite av det.
Giscours låter fabulous.

Gabriel sa...

Fan vad härligt, den här har jag några flaskor av liggande. Kul att det levererade! Är det bara att dra korken eller tror du det finns mer att hämta med att vänta?

Frankofilen sa...

Gabriel - det är inte fel att prova en nu. Uppåtpotentialen styrs väl till stor del av hur mycket mognad man vill ha och hur mycket man står ut med lite tanniner (för det finns en del kvar, men knappast något en eklangare med hår på bröstet inte klarar av). Samtidigt finns här inte riktigt samma stoppning som hos tex 2000 Giscours. Drick flaskorna under 10-talet?

Anonym sa...

Är det okey att bara hålla med i din lovsån till Bordeaux?

Anonym sa...

Hej på er! Har ni nått bra tips/egen favorit på en bra Bordeaux (gärna västra stranden) under 500-lappen på monopolet? Känner att jag vill passa på och fråga några riktiga Bordeaux-vurmare.

Frankofilen sa...

Hej Anonym!
Jag har rätt dålig koll på monopolets aktuella utbud. Det är många nollsjuor (vilket är en riktigt knepig årgång) och priserna ligger oftast en bra bit över dem man hittar utomlands. Men varför inte prova 2007 La Tour Carnet? Magrez brukar prestera bra i svårare år, och så får du en rejäl del av femhundringen över. Annars kanske 2005 Rollan de By vara något (ligger i BS)? Lagras dock gärna några år. Annars borde det dyka upp en del nollåttor med start nu under våren. Är priserna ok kan det finnas en del intressant där...