fredag 13 januari 2012

2010 Emrich-Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen trockenVåren är här!
Ja, jag vet att det är minusgrader utomhus, att isfläckarna på gatorna är livsfarliga, och att jag nyss höll på att förfrysa öronen på väg hem i beckmörkret, men med lilla vårplätten i glasen kan man nästan höra fåglars sång och känna solens värmande strålar.

Här får man en ung men ljuvlig rieslingnos, redan nu påtagligt komplex med blommor, en massa citrusfrukter, päron, grönt äpple, persika, lite ungdomlig bikarbonat, krabbspadsmineraler och en grön, kryddig kvist av dragon. Zzzing! Smaken är en riktig rensare med knivskarpa, skyhöga syror, allehanda citrustoner och en slösande skaldjursmineralitet som får smaklökarna att ställa sig i givakt. Allt utfört med en tydlig känsla av plats och en kristallklar tysk precision som nästan är brutal i sin exakthet.

Att döma av det här första smakprovet verkar Emrich Schönleber ha fått till riktigt sköna grejer även 2010, denna extrema årgång som nästan inte liknar någon annan med helt galna syror och den lägsta avkastningen i mannaminne. Klockren apéritif. (91-92+)

PS. Belvini.de - €16,90. Prisvärt är bara förnamnet ;-)

9 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Och med euron varandes "bananvalutan" för tillfället, så är det här väl ett snudd på oslagbart köp just nu?

Frankofilen sa...

Europeiska pesos får gärna fortsätta ligga under nio spänn ett tag till. Samtidigt som grekerna, italienarna, portugiserna och spanjorerna klipper sig och skaffar sig ett jobb såklart ;-)

Niklas Jörgensen sa...

Om jänkarna dessutom kan hålla sig kring 6,50 under 2012 så år detta året lika bra som en mogen 1982 Pauillac! Inköpsmässigt...

Anonym sa...

Tyska kan vara vackert: Monzinger Fruhlinsplätzchen. Weltklasse.

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Gud vad söta ni är som räknar ören och möjligen kronor ...

*skratt*

Michel

Finare Vinare sa...

Bihålorna är tyvärr "lost for words" när det kommer till aromer (snyft) men visst var Lilla Vårplätten en rätt fin apéritif ändå. Vi får trösta oss med att ha bidragit till den mer praktiska sidan - inköp och logistik.

Kvällens mest effektiva aptitretare blev ett annat vin: 2007 Marie-Courtin Efflorescence... wow!

Frankofilen sa...

Japp, snåla prisvärdesjägare är vi hela bunten. Sitter och kollar på lägenheter i SF och skulle gärna se att dollarn gick ned med många ören...

Trist på luktsinnet, FV, men det lär bli en desto skönare returmatch för vårplätten. Många fina nyanser trots ungdomen. Så ni går på en stadig diet av Amarone och nollsjuegrenache nu då? ;-) Bra jobbat logistiken, tack.

Anonym sa...

Michael,

Vilken pajas du är. Kom in i matchen!

/ De som betalar för sina viner

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Anonym,

Tänk att en skämtsam kommentar kan reta upp dig ... så kul!

Pajas är jag gärna, och matchen har jag varit mitt inne i sedan jag klev in i restaurang- och vinbranschen för över 30 år sedan.

Min kommentar syftade på att det så oftast handlar om 20-40 kronor mer eller mindre hit dit, alltså inga större summor för en flaska vin man tycker är fantastisk.

Och kanske är det på sin plats för ett svar på din kommentar, som tydligen är ett mantra för alla "konspirationsteoretiker" därute:

Jag känner ingen som inte betalar för sina viner, och har heller inte på 25 år träffat någon som får viner (annat i vanliga presenter av goda vänner).

Undrar varifrån denna fullkomliga villfarelse kommer, och vad man själv får ut av att fortsätta sprida sådana märkliga lögner om fria viner och mutor hit och dit.
De finns säkert någonstans hos någon i världen, och framför allt inom vinhandeln (att producenter ger handlare lite "bonus"), möjligen också att en handlare ger en viktig sommelier en extra flaska eller två ... men där går gränsen.

Michel
En som betalar för alla sina resor och viner!