måndag 9 januari 2012

2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati



Dags att kicka igång den nya bloggsäsongen, den sjätte i ordningen. Det är väl ungefär här alla TV-serier på allvar spårar ur och blir asdåliga, så vi får se om vi orkar med varandra säsongen ut...

Vi mjukstartar med en lägeskontroll av den här favoriten. Det är snart två år sedan vi senast sågs, men visst känner man igen sig. Fin, öppen doft med precis lagom fjäskiga drag av chokladpraliner och lite nötter, men också skinande ren småmörk serralungafrukt med körsbär och plommon. En rad ursprungmarkörer ställer snällt upp sig på rad och det är bara att bocka av menthol, rosor, nagellack, grusmineral och pinjeörter samtidigt som man kan konstatera att det här doftar fantastiskt.

Smaken bjuder på en skön, smått paradoxal munkänsla där slankhet och kraft tycks gå hand i hand. Frukten mullrar till lite över de fortfarande tydligt närvarande tanninerna, men annars handlar det mest om fina syror och den transparens man börjat vänja sig vid hos nollfyrorna med en fin mineralknorr i eftersmaken. Skall man vara ärlig har kanske inte så väldigt mycket hänt i mognadsväg sedan senaste smakprovet, men vinet fortsätter att vara ruskigt gott på ett omedelbart tillfredsställande sätt. Helt enkelt galet mycket Barolo för pengarna. Skönt att vi är vänner igen Cascina Cucco, efter den lite tveksamma nollsjueupplevelsen senast. (92)

8 kommentarer:

beavermaster sa...

Härligt att du/ni är tillbaks!
Jag tror och hoppas intresset bland oss läsare hålls uppe!

Henrik sa...

Kul med nån som tar pulsen på den här igen.
Jag har provat 06 och 07 nyligen och har gillat båda, men är aningen förbryllad. 06 var rätt lätt med ganska mycket rödfrukt (rönnbär, röda vinbär, kanske rentav lite tranbär), grus och tjära, violer och aningen fat-fudge. 07 mullrar ju och hämtar helt klart kraften från the dark side - jag som har fått för mig att 07 är en lite lättare årgång med närmare till mognad.
Hursomhelst, efter de testerna och den här rapporten är det nog dags för 04 att visa upp sig i glaset igen, den låter lika fin som jag minns den. Jag inbillade mig för två år sedan att den var på väg in i tunneln, men här låter det ljust och öppet.
Bloggsäsong 6 ser jag fram emot.

Frankofilen sa...

Nej, stängd är svårt att kalla den, snarare öppna spjäll redan vid tolv grader... det här är samma home run som tidigare... frågan är hur mycket bättre den blir med lagring... fast munkänslan lär förstås luta sig mer åt det eleganta när tanninerna smälter ned... och frukt finns ju så det räcker... och det vad katten vad jag skriver som Parker helt plötsligt....

Henrik sa...

Och i morgon blir det som Artberg ... Men inte Kronsram ... Och knappast Suckling.

Frankofilen sa...

Hey- I'm 85 points on bloggin at the moment ,-)

Anonym sa...

eftersom jag, tyvärr, upptäckte denna sköna blogg bara för ett år sedan, hoppas jag på många till!
(c:
Anders

Anonym sa...

(À:) Visst är det fantastiskt att Vigna Cucco nu finns på SB? Nollsjuan kostar "rimliga" 289 kronor........

Frankofilen sa...

Jo, såg att Rowi Wines la upp den i höstas. Fast priset är nog kanske rimligt, det är väl bara att Carlo är så inihelvitte mycket billigare...