torsdag 17 maj 2012

2004 O'Shaughnessy Cabernet Sauvignon Howell Mountain


Det är något med bergslägena i Napa Valley. För mindre än två veckor sedan var jag beredd att sätta lägenheten i pant på att Philip Tognis blindprovade och makalösa 2000 Cabernet Sauvignon från Spring Mountain i själva verket var en ypperlig Bordeaux. Allt pekade mot vänstra stranden - den täta men svala frukten, munkänslan, mineralkaraktären - och så visar sig ett av årets hittills mest underbara glas (tack, Anders!) vara en Napa Cab från vad som anses vara en rätt skruttig årgång.

Att göra samma geografiska misstag är svårare när det gäller kvällens vin. Det här är mycket mer av en modern power cab, men det finns något där som får mig att tända på alla cylindrar, något med strukturen, mineralerna och den rika men ändå svala mörktonade frukten. Det krävs bara en klunk och en tugga av ryggbiffen innan den dokumenterade claretälskaren K har omdömet klart: Svingott!

2004 O'Shaughnessy Howell Mountain har lämnat det mest blåröda och börjar till och med få en liten brun nyans bland rubinerna. Den här flaskan köptes i New York för några år sedan, och har möjligen fått lite extra skjuts på vägen mot mognad på en varmare hylla i vinbutiken på Upper West Side. Någon trötthet märks dock inte i doften ens efter närmare sex timmar i karaff. Här flödar mörk, köttig cabernetfrukt med crème de cassis och plommon, även om några röda äpplen också pockar på uppmärksamheten. Massor av menthol, tobak och violer fyller på, och så jord och goda fattoner med salmiak. Underbart.

Smaken är tät och generös med fullt ställ hela vägen. Det här är en stadig rackare; frukten är ren och yppig, och turbon är ordentligt påkopplad i den långa och behagligt varma eftersmaken som är som en bredsladd på Highway One i kvällssol. Nära kanten men ändå stadigt innanför räcket, mycket tack vare de fina syrorna och mineralerna. Ja, det här är helt enkelt urskönt balanserat på ett tillbakalutat, fullmatat och smakrikt kaliforniskt vis. Svingott, som sagt. (94)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att bergsappellationerna verkligen erbjuder något extra. Testade 2007 Brandlin Cab från Mount Veeder förra veckan och den var verkligen galet bra.

Frankofilen sa...

Jo, jag såg din meritage-post. Var får man tag på Brandlin, förresten? Finns svensk importör?

Anonym sa...

J&S har den. Klicka på länken i posten så går den att beställa.

Anonym sa...

ska till NYC om en knapp månad, har du några skojiga vinbutikstips?

Anders

Frankofilen sa...

Jag har väl inga egentliga tips utöver de välkända jättarna - Crush, Astor Wines, Sherry Lehmann, Union Square wines. Stora utbud, kul att gå och kolla, men det är sällan jättebilligt på Manhattan. Just den här flaskan var inköpt på lilla Gotham Wines på Broadway och W 94rd St. På Upper West Side hade även Beacon Wines (Broadway och 74th) en del sköna grejer som jag minns det... Jag var mest inriktad på amerikanska viner, men det finns så klart ett gäng nischade småbutiker för italienskt och liknande...