lördag 19 maj 2012

2010 Marcel Lapierre Morgon Sans Soufre


Naturvinssläppet, muahahahaha *orgelackord*

Nej, ok då. Vi sätter tillbaka plåstret på vårens kanske mest infekterade debatt. Det känns för övrigt som att Nettare-Anders fick slutrepliken. Däremot kan det vara intressant att notera att den osvavlade 2010 Marcel Lapierre Morgon som släpptes i april är en annan, senare tappning än den som fick mig att gå i spinn i höstas. Tappningsdatum ser man långt ned på baksidesetiketten. Alltså läge att korka upp en nyköpt flaska för att se om det blir lättare att begripa sågningarna från den stora majoriteten av svenska vinjournalister.

Ja, åtminstone en sak står klar ganska omgående. Av de sex flaskor vi druckit av vinet är det här en av de allra bästa. Doften är fullständigt vidöppen redan från början vid tolv grader och bjuder på massor av läckra vildhallon, körsbär, blodapelsiner, lakrits, lite gräs, blommor, stjälkig kryddighet samt drösvis med grusiga granitmineraler. Munkänslan är daggfrisk och eftersmaken har ett härligt lyft med en skön salmiaktonad, mineralisk efterklang. Skall man sammanfatta vinet med ett ord är det renhet. Här finns inga tecken på mikrobiologiska angrepp, ingen hönsskit eller gödselstack, absolut inga tecken på oxidation, bara skinande ren frukt och en massa sten. Inga konstigheter, bara väldigt gott.

Ena dagen en fet, fatad power cab, den andra en osvavlad Beaujolais och jag vill inte vara utan någon av stilarna. Vinvärlden är underbar.

Inga kommentarer: