fredag 11 maj 2012

2010 Domaine Coursodon Saint Joseph Silice


Rätt klassisk (nåja, appellationsstatus 1956) fransk vinmark, granit och skiffer i marken, stenhårt arbete med terroiren i fokus, naturlig jäst och försiktighet med nya fat låter väl som en ganska bra kombination på pappret?  Det är kul att kunna konstatera att Domaine Coursodons instegsvin 2010 Silice faktiskt levererar rätt sköna grejer i praktiken också. Doften är väldigt ren och druvtypisk; det här är syrah på sitt blommigaste humör.

Hallon, körsbär och lakrits trängs med garrigue, charkuterier, bacon och ett helt knippe rosor och ängsblommor. Smaken är ganska slank och rödfruktig med friska syror, skönt nafsande men ändå ganska oförargliga tanniner, och en god salmiaktonad, aningens örtkärv avslutning. Kanske lite för kort i rocken för att nå de riktiga höjderna, men å andra sidan gjord i en skön stil som ger mersmak. Den här rena, pigga frukten och spänstiga syrorna är som gjorda för att matcha kvällens feta ankkött. (89)

Inköpt hos den oberoende vinhandlaren Caviste, som är ett piggt tillskott till den svenska vinscenen. Mer om producenten och kommande erbjudande finns att läsa på hemsidan.

2 kommentarer:

Winepunker sa...

Ah! Kul att du hittat Mgr. Berggrens importer också, Selice är bra men de lite kraftigare bröderna är superseriösa. Lite av det bästa St.Joseph har att erbjuda misstänker jag.

Frankofilen sa...

Jag har missat så många provningar hos Martin att det var skönt att äntligen kunna smaka. Och förväntningarna på Coursodons storebrorsor blev inte direkt lägre...