torsdag 16 augusti 2012

2004 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape


Man dricker sin châteauneuf för ung. Första flaskan av det här vinet, på La Maison de l'Aubrac i Paris för fem år sedan, var alldeles underbar i all sin ungdoms prakt. Vi har druckit några flaskor över åren sedan dess, men även om vinet varit gott så har det väl aldrig riktigt levererat som första gången. För ett och två år sedan undrade jag till och med om det inte befann sig i utförsbacke. Årgången är väl kanske inte den mest långlivade och frukten tycktes glesna allt mer. Ungdomens schvung och spänst var ett minne blott utan att så mycket annat kommit istället. Började luften pysa ur den här halvmoderna ballongen?

Ikväll finns inga sådana tvivel. Den här flaskan är fullständigt fenomenal, med en stor och öppen doft redan från början. Harmonin är total med vissa mognadstoner där helheten nu känns väldigt traditionell. Massor av blod, garrigue och kirschiga körsbär samtidigt som den lilla men tydliga fatton som fanns från början har integrerats helt. Smaken är smeksam med klockren balans av friska syror, nedpolerade tanniner och fortfarande vital frukt. Från den totala ungdomens charm till den drickfärdiga versionen, alla flaskor på vägen känns nu rätt bortkastade. Man dricker sin châteauneuf för ung.

PS. Jet lag är perfekt för att hinna ikapp med lite jobbmail, eller varför inte lite bloggande mitt i natten. Nackdelen är klarvakna barn med kroppar inställda på Pacific Time som inte kan begripa varför den dumma svenska klockan är 01:40...

6 kommentarer:

Nene sa...

Hoppas du har rätt!för jag har inga som helst planer på att dricka mina 09 och 10 ch9 än på 6-7 år! Framåt 2020 borde bli bra?!

Henrik sa...

Word! Har druckit ett par, aningen varmt lagrade, 05:or här på sistone och de har varit helt fabulösa. Bara ett par tre år kvar tills man utan oro kan poppa 07:or ...
Samtidigt, en ung CH9 som inte lider av hetta eller obalans är också läckert ... Har du inte druckit Barroches Signature 09 eller St Preéferts 10 bör du göra det - t ex.

Finare Vinare sa...

Franko - ja, varför drack man de där bortkastade flaskorna? ;-) Rent generellt är nog väldigt mycket vin som dricks för ungt. Vi gick nyligen igenom drickfönstren i CellarTracker och flyttade fram det mesta - flera år framåt. Det verkar svårt att växa bort från YCS...

Henrik - det är väl framförallt de mer tanninrika nollfemmorna som måste ligga länge, de mjukare kan man nog pröva att ge sig på, fast det lär vara väldigt individuellt hur mycket komplexitet som hunnit titta fram och om vinet upplevs som öppet eller inte.

Till exempel: 07 Clos du Mont-Olivet borde ju teoretiskt sett befinna sig i tunnel, men var faktiskt väldigt trivsam häromveckan. Med lite mindre babyhull kom strukturen fram på ett tydligare sätt - vilket bara var bra för samspelet med maten. Men vi hade knappast ryckt en flaska om vi inte haft många. Resten av lådan vill man gärna spara bortåt 2016 och framåt.

Fast de där två ungtupparna Henrik nämner är ju alldeles underbara att dricka på frukten!

Frankofilen sa...

Purung chateauneuf är absolut ett av livets verkliga glädjeämnen. Och en del viner verkar ju bara segla fram och smakar gott hela tiden. Å andra sidan var väl de där flaskorna Janasse någon sorts läropengar som visar hur svårt det kan vara att begripa sig på ett vin när man fångar det lite mittemellan... Och det är alltid kul att kunna jämföra med hur vinet var som ungt.

Anonym sa...

(A): Någon som provat någon årgång av Quet på länge?

Henrik sa...

Sippar på Janasse Terre d'Argile 2010. Förvisso ingen CH9, men det är fan i mig inte inte långt ifrån ...
Så, jag citerar dig, Franko, med stor gusto: Purung chateauneuf är absolut ett av livets verkliga glädjeämnen,