torsdag 2 augusti 2012

Uppsamlingsheat


K&L Wines rear ut Copainproducerade 2008 L'Hiver Syrah för endast $9.99. Det kunde på pappret ha varit ett riktigt fynd med frukt från McDowell Valley, Anderson Valley och Yorkville Highlands. Efter det underbara senaste mötet med producenten häromveckan känns det lätt värt en chansning.

Och visst, skall man rikta in sig på det positiva så är munkänslan rätt sval med fina syror och en hygglig längd. Men vad gör väl det när doften är så galet volatil? Det här osar av nagellack och salubrin så till den milda grad att jag inte lyckas komma vidare. Nej tack. Kanske en knepig flaska, vem vet, men jag tänker inte chansa och köpa en ny. Mot nya upptäckter istället... 


Då är nya årgången av Esprit de Beaucastel från Tablas Creek mycket roligare. Det här är ett vin vi har druckit flera gånger på hemmaplan medan Wine Trade var importör. Senast jag talade med Niklas lät det dock som att man tänkte släppa producenten. Hoppas han ändrar sig, för det här är en riktigt skön Rhône Ranger.

Här får man skinande rena hallon och körsbär med viss dragning åt kirsch. Dessutom örter och undervegetation (även om det inte handlar om klockren garrigue), och så jord och lakrits. Smaken är sval med en fin fruktkärna där tanninerna fortfarande har lite ung rivighet. Det här har en skön balans, klart mindre fruktsött och eldigt än en del nollnior från Châteauneuf-du-Pape. God och lång. $50 (92-93)


Riktiga budgetfynd från Napa, finns de egentligen? Ja, åtminstone over here. 2009 Atalon Cabernet Sauvignon Napa Valley är ännu ett vin ur det imperium Jess Jackson byggde upp. Doften är klassisk med cassis, grön paprika, lakrits och ett glödande vedträ. Visst, kanske är det en smula förutsägbart utifrån cabernetmall 1A, men vilken Bordeaux i 150-kronorsklassen är inte det? För det är inget fel på hantverket eller drickbarheten. Här finns fin frukt, kanske en aning bred munkänsla men syrorna står upp bra och det är alls inga problem med hetta. Oerhört snyggt med skön greppande längd. Klockrent för priset. $20 (89-90)

Santa Maria Valley ligger i norra delen av Santa Barbera County, och har vinodlaranor sedan tidigt 1800-tal. Här gör odlaren James Ontiveros (Kendall-Jackson) och vinmakaren Paul Wilkins (Alban Vineyards) lite pinot, chardonnay, sauvignon blanc och cabernet under etiketten Alta Maria Vineyards. 2010 Pinot Noir är den sjätte årgången. Mer information hittar man på hemsidan.

Vinet är verkligen purungt, men öppnar snällt upp efter hand. Mängder av kryddor och lakrits, med mörka körsbär och lite snårig undervegetation. Det är en urskön sniff, otvetydigt kalifornisk och helt utan bråk från de till övervägande del gamla faten. Smaken är saftig och fin, med bra syror och massor av frukt. Skall man komma med randanmärkningar finns en liten varm aniston i den annars utmärkt långa eftersmaken (alkohol enligt etiketten: 14,3%), men den tror jag försvinner med bara lite tid. Vinet levererar på ett härligt sätt. Av någon anledning kommer jag att tänka på Caleras billiga men ack så goda instegspinot. Det här är på många sätt en nära släkting, bara någon nyans mörkare. Gott. $24. (90+)

PS. Återigen är det match nere på AT&T Park. Hur många spelar de egentligen under säsongen? Jag har aldrig begripit mig på baseball, men de där strålkastarna börjar ha en märklig dragningskraft. Och hela staden talar om Giants, senast var det hardcoresnubben framför degen på Arinell. Älskar dessutom behandlingen man ger baseball i TV med alla repriser och all statistik. Till och med jag kunde uppskatta den tydligen ifrågasatta pitchern Tim Lincecums låga curveball i gårdagens vinst mot Mets. Stor skillnad mot NBC's rätt sömniga OS-sändningar. Vad fan är det som händer? It has begun...

Tur att Premier League drar igång snart så man kan kolla på lite naturlig sport....

1 kommentar:

Anonym sa...

162 matcher i grundserien är det.
du borde ta dej dit en gång för att känna stämningen och käka garlic fries! (c:

Anders