torsdag 9 augusti 2012

2010 Anthill Farms Pinot Noir Campbell Ranch


Kaliforniens vinscen känns oerhört dynamisk. Det poppar upp nya intressanta producenter överallt. Många har säkert en bild av vinerna som sötfruktiga, tokfatade och alkoholstarka, men skall man ge sig på en övergripande spaning så känns det som att brix-hysterin toppade för säkert tio år sedan. Nu för tiden verkar fler söka mer balanserade och svalare tolkningar av delstatens fantastiska terroir.

In Pursuit of Balance är en sammanslutning av producenter som strävar efter dessa ideal, skapad av Rajat Parr (RN74, Sandhi Wines) och Jasmine Hirsch (Hirsch Vineyards). Utan att det funnits någon bakomliggande tanke inser jag att många av de fantastiskt goda viner vi druckit de senaste veckorna kommit från denna grupp. Ikväll är det dags för ännu en ny bekantskap, en producent jag läst mycket om men aldrig smakat: Anthill Farms Winery.

2010 Campbell Ranch är alldeles bedårande. Här får man rosor och skir rödfrukt med jordgubbar och körsbär, allt inramat av té, asiatiska kryddor och en liten stjälkig, skogig ton. Smaken är som en smekning - silkig och viktlös med daggfriska syror och en underbar lätthet. Men det är inget fel på intensiteten; vinet har en härlig koncentration även om det rent tekniskt säkert utmanar somligas fördomar om kaliforniska viner med sina försiktiga 13,1% alkohol. Det här handlar framför allt om renhet och elegans. Lite sönderbränd efter en dag på Baker Beach är denna svala pinot som kylbalsam för själen. $54 (93)


1 kommentar:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Franko,

Det har varit grymt kul att följa dig på din semester i Kalifornien. Det är så här passionerad och livsbejakande jag tycker en blogg ska vara - "good job dude".

Det är också väldigt roligt och glädjande att se vilka viner du gillar, både Peay och Anthill Farms har för mig sedan deras första årgångar hört till de allra bästa i stilen modern elegans och nyansrikedom, och allt fler går precis åt det hållet:

Hirsch Vineyards - allt bättre med nya toppnoteringar från 2009

Copain - som du tyvärr hade fått en helt fellagrad flaska av, det är jag säker på - annars allt bättre på främst Pinot Noir (det är styrkan!) sedan 2009

Kutch Wines - en ny riktigt intressant firma som gör saftigt eleganta och blommiga viner

Radio Coteau - inte så "ny" längre, men fantastisk

Cobb - den som gör de snyggaste pinotvinerna i Kalifornien

... och det finns såklart många, många fler.

Nu bär det återigen av för mig över, 21 producenter i Russian River Valley väntar nästa vecka, sedan drar jag min vinlubb genom Napa Valley en vecka. Ska bli skönt att "komma hem" igen.

Lev väl däröver ... vem vet, vi kanske ses!

Michel