söndag 2 december 2012

2004 Mastroberardino Taurasi Radici


Aglianico, säger ni? Fanken, det här är ju ursköna grejer, helt klart gjorda på en av världens stora druvor. Här finns aromatik, komplexitet, längd ... fast vänta lite nu. Ha! Mig lurar ni inte. Aglianico må plocka fram guldfisken i mig, men några veckor kan jag i alla fall hålla en tanke i huvudet. Den här gången dras korken med en hel del förväntningar...

Som faktiskt infrias med råge. Sablar, vilket urgott vin! Doften är inget annat än helt underbar med eteriska toner av rosor, menthol och en gnutta trälim parade med jordiga mineraltoner och en tät, mörk körsbärsfrukt. Det märks att det här vinet ser lite mer ny ek än Riservan, men det handlar om läckra fattoner av tobak, lakrits och en massa kryddor snarare än slibbig vanilj och choklad. Här blir man gärna sittande med näsan i kupan.

Smaken bjuder upp med sköna syror och en massa balanserade hästkrafter under huven. Tanninerna nafsar fortfarande skönt, men har förvandlats till ett finkornigt pulver under de tre och ett halvt år som gått sedan jag smakade senast. Vad som däremot inte har ändrat sig är längden. Avslutningen är riktig, riktigt lång med massor av mineraler.

Återigen är det bara att applådera, det här är så mycket kärlek. Bravissimo, Mastroberardino! Ni börjar segla upp som av mina absoluta favoritproducenter.

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi instämmer i vartenda ord. Det här är kärlek.

Kanske man borde shoppat mer av 05 Radici Riserva? Och ser man på, 07 Radici finns redan att tillgå:

http://www.belvini.de/advanced_search_result.php/page/2/keywords/mastroberardino.html

Piu Rosso sa...

Herlig post, herlig vin! Tak for påmindelse om Radicis kvaliteter - 05 riserva hos Belvini synes som en nobrainer, 05 Radici var storartet for et par år siden, især efter fadet lige danpede lidt af, som du også er inde på.
Vh Niels

Frankofilen sa...

som det känns nu vill man ju smaka alla årgångar ;-)