fredag 28 december 2012

2010 Sandhi Pinot Noir Bien Nacido


Året närmar sig sitt slut, och som vanligt infinner sig en känsla av tillbakablickande och sammanfattning. För egen del är det nog sommarens långa semester i Kalifornien som påverkat året mest. Det känns ibland som jag inte riktigt landat ännu, och det har knappt gått en dag under hösten utan att jag längtat tillbaka.

De kaliforniska vinerna fortsatte också sin totala charmoffensiv mot mina smaklökar. Det är snudd på obegripligt att det fortfarande finns stackars vilseledda själar därute som tror att vinerna bara handlar om någon sorts klumpig, söteldig Nya Världen-soppa. Visst finns det många amerikanska skräpviner som uppfyller alla fördomar, men även om man aldrig haft ork eller nyfikenhet nog att lyfta nosen från Bourgogne, Bordeaux eller Norra Rhône finns det så mycket att gilla over there. Avståndet är inte så långt som en del tror.

En ingång till det moderna Kalifornien kan vara de producenter som samlats under paraplyorganisationen In  Pursuit of Balance. Skapare är Jasmine Hirsch tillsammans med sommelieren Rajat Parr, vars egna Sandhi Wines förstås ansluter sig till organisationens övergripande filosofi och strävan efter ett svalare, mer terroirdrivet uttryck.


Sandhi Wines 2010 Pinot Noir Bien Nacido charmade oss redan i somras där på balkongen i backen ovanför Castro. Härom veckan dök den upp igen i ett helblint sammanhang och sparkade röven så hårt på Groffiers 2010 Les Amoreuses att jag fortfarande inte fattar vad som hände. Visst, vinerna är inte direkt jämförbara eftersom stilen ändå är så pass olika, men det var liksom ingen tvekan om vilken flaska bordet helst ville dricka av de två just den kvällen.

Ikväll dricks vinet för tredje gången när vi sträcker ut med en flaska på hemmaplan. Det finns ingen anledning att nagga tidigare positiva intryck i kanten. Den väldigt uppenbara stjälkigheten från i somras har sjunkit in en del, men nog finns fortfarande en hel del kryddiga, skogiga drag över en sval men tät matta av hallon och mörka körsbär. Faten tassar försiktigt i bakgrunden utan att bråka alls. I munnen - harmoni, friskhet, sval täthet, mineralisk längd, stjälkig kryddighet och en ruskig drickbarhet. Kärlek om man så vill. Kalifornien är i mina ögon det mest spännande och dynamiska vinområdet just nu och jag tycks inte kunna få nog av sådana här grejer.

PS. Sandhi Wines importeras numera av Vinopia som sitter på en riktigt skön Kalifornienportfölj.

4 kommentarer:

E och F sa...

Ahh Sandhi Wines, gott! Jag hade turen att träffa Rajat Parr när han var i Sverige senast och även dricka ett glas av hans Santa Rita Hills Chardonnay som jag tyckte var riktigt bra. Ni som provat en del, vilken druva tycker ni han gör bäst? Eller vilken stil tilltalar er? Jag har dessvärre inte lyckats prova PN eller Syrah utan bara Chardan, men det tänkte jag råda bot på i sommar.

Erik

Frankofilen sa...

Jag har bara smakat pinot från Sandhi. Det räcker bra ;-)

Henning sa...

Hei, hvordan får man tak på denne på systembolaget? Privatimport?

Frankofilen sa...

Hej!
Ja, bör gå att privatimportera.