fredag 7 december 2012

2008 Burlotto Barolo Acclivi


Men åh, vad den är vacker! Ja, det finns ingen bättre beskrivning av Burlottos 2008 Barolo Acclivi. Den är totalt burgundisk med en slående elegans trots ungdomen. Efter någon timmes luft strömmar rena skolboksexemplet av traditionell barolo ur kuporna, med körsbär, hallon, rosor, thé, grusväg, lakrits och en liten örtkvist. Smaken fyller på med syror, mineraler, ursnygga tanniner och en rejäl längd trots den friska slanka munkänslan. Som om någon tagit summan av druva, jordmån och årgång och med varsammast möjliga hand hällt ned den i glaset.

PS. Snudd på lika bra som 2006 Monvigliero. Finare Vinare gillade här. Inköpt hos Atomwine.

8 kommentarer:

Henrik sa...

Jag höll den i handen när jag hade osso bucon på spisen, men tänkte, är den inte väl ung? Jag la tillbaka den. Inte helt rätt tänkt, men eftersom jag korkade upp Montevertine 07 fick jag en lika vacker och omtumlande upplevelse som du ändå ...

Frankofilen sa...

Just Monteverinte är nog bland det första man kommer att tänka på.

Jo, 2008 Acclivi är förstås väldigt ung och borde få utveckla lite mer mognadstoner. Men samtidigt är den så ren och så skir just nu... Du hade nog inte blivit besviken ;-)

Finare Vinare sa...

Eller hur? Visst är det kärlek!

Vi drack 01 Schiavenza Broglio Riserva (tuffa grejor, helt underbara för tillvanda masochister) och 07 La Spinetta LN (smaskig medhårs-cola framför teven).

Anonym sa...

Hej!
Nu har jag läst tillräckligt många positiva omdömen av traditionella Barolosar som inte kommer till Sverige nu måste jag prova att beställa själv. Jag var inne på Atomwines sida och det såg ju enkelt ut. Hur funkar transporten? Man vill ju inte att de bara dumpar lådan utanför huset när man inte är hemma och det är -15°C ute. Funkar det på ett liknande sätt med andra handlare som t ex Carlo Merroli? Snälla berätta!

Martin P

J sa...

Tror inte de skickar nåt alls så länge det är så här kallt?
Annars funkar det som vanlig paketleverans – om man inte är hemma får man hämta upp paketet. Bäst är väl att beställa till jobbet om det går. Jag beställer till kontoret och har aldrig haft några problem. Kan varmt rekommendera Atomwine.

Finare Vinare sa...

Martin - det är DHL som levererar från Atomwine (ofta med flygfrakt)

Ett par-tre dagar kan man räkna med att det tar.

Utkörningen sker dagtid. Om ditt telefonnummer finns tillhands så lär du bli uppringd om du inte är där.

Är du inte på plats och kan ta emot hamnar lådan på din närmaste DHL-terminal (när det gäller Sthlm innerstad = Västberga).

Lycka till!


Anonym sa...

Tack för hjälpen!
Förhoppningsvis landar ett 6-pack Burlotto inom kort.

Martin P

Frankofilen sa...

Hej alla!
Har jobbat idag och haft internetskugga, men ni verkar ju klara er utmärkt på egen hand. Lycka till med beställningen Martin, återkom gärna och berätta vad du tyckte om vinet.