söndag 9 december 2012

2009 Ridge Cabernet Sauvignon Estate


Det är mycket kärlek nu, men jag måste faktiskt kärleksbomba lite på Ridges 2009 Cabernet Sauvignon Estate. Här får man handskördad, naturjäst-jäst, försiktigt svavlad Monte Bello-frukt för inte många pengar. Hantverket är det samma som hos flagskeppet. Det här handlar inte i första hand om ett nedklassat andravin utan om ett vin från vingårdslotter som ger en mer tillgänglig och lite mer snabbmognande stil.

Och en riktigt skön cabernet är det, gjord i en otvetydigt generös cali style men samtidigt med en sådan friskhet att den inte borde skrämma bort någon Bordeauxälskare. Åtminstone inte de som fortfarande köper claret från den här sidan millenieskiftet. Nosen lägger ut en frisk matta av blommor, ljus tobak och nyklippta örter över grusjord och cassis, och så lite kött, kryddor och lakrits. I munnen landar ett vin med saftiga friska syror, tillgängliga medhårstanniner och en fin kärna av frukt. Eftersmaken är lång och skönt mineralisk.

Det här är ungefär lika gott som den fenomenala nollåttan, ja kanske till och med lite mer charmigt och omedelbart medan nollåttan visade mer av kraft och lagringskrav. Visst märks det att vinet är ungt, och det finns en liten kolasötma från de till endast femton procent nya faten som säkert kan störa en del, men jag har svårt att komma med invändningar. Riktigt god skit.

PS. I sammanhanget är det på sin plats att också strössla lite kärlek över importören Vinunic, som fått hit en rejäl dos flaskor till så gott som samma pris som hade man haft K&L runt knuten...

7 kommentarer:

Edvard sa...

Ja det var ganska enkelt val att köpa från Systemet när jag var uppe hos Ridge för en dryg vecka sedan. Kul att de har såpass bra priser! Många andra amerikanska viner går ju för dollarpris * 10. Monte Bello kostade 150 usd hos Ridge och med skatter och allt är det t.o.m. dyrare än systemet. Bara att tacka och ta emot.

Frankofilen sa...

Schysst, var du i Kalifornien med jobbet? Blev det några fler besök?

castor fiber sa...

Fan så go läsning! Undertecknad hämtar imorgon ut sin lilla sändning på lokala bolaget.
Hoppas jag får chansen att prova -09 nu i veckan.

Edvard sa...

Jepp var där och jobbade en dryg vecka. Då jag oftast bor i Santa Clara så är det rätt nära och bra att besöka Ridge. Monte Bello har en lite speciell plats i mitt hjärta då jag cyklar till toppen 2-3 gånger i veckan då jag är där. Det är min dagliga meditation :) Fick bli en flaska som bär samma namn som förhoppningsvis ska motivera mig att cykla lite snabbare!

Blir tyvärr alltmer sällan jag orkar köra upp till Napa/Sonoma. När jag var där i Oktober besökte vi RN74. Riktigt trevligt! Tack för tipset.

Ruso sa...

Härlig läsning. Jag gillar också detta vin. Jag dricker dem inte så unga, utan dricker 05 nu. Brukar du dricka Beringers Knights Valley, som jag också tycker är en liten pärla ?

Frankofilen sa...

Ruso - aldrig provat, men kikat på i BS. Vet du om det stämmer att det är nollsex som levereras?

Castor Fiber - go for it! Som du gillade 08 tror jag den här kommer att landa rätt bra ;-)

Ruso sa...

Sist jag beställde var det 05, så det kan nog stämma med 06.