fredag 1 november 2013

2010 Saint Jean du Barroux L'Argile


För den som hängt med i vinbloggosfären några år klingar säkert Saint Jean du Barroux bekant. De skånska kollegorna på Billigt Vin utvecklade en djup förälskelse till vinerna, och bjöd till och med in ägaren Philippe Gimel till Sverige. Följer man länken finns massor att läsa om denna till synes väldigt passionerade producent.

På den tiden saknades svensk importör; blev man intresserad fick man helt enkelt vända sig till Danmark. Men nu så. Härom veckan lade Bristly upp ett knippe viner i BS. Vi korkar upp ett tidigt smakprov.

Vad är det här för grejer då? Jo, som den informativa baksidestexten säger handlar det om rätt ambitiös Grenache/Syrah/Carignan/Cinsault från lågavkastande rankor i lerig jord. Efter tolv dagars maceration skedde uppfostran i tank helt utan kontakt med ny ek, vilket säkert kan glädja somliga. Mig till exempel.


Fast även om här inte finns en massa ek skall man inte vänta sig ett vidöppet och flörtigt vin. 2010 l'Argile beter sig som de flesta andra tior från södra Rhônedalen. Här finns koncentration parad med höga syror, men det krävs en hel del luft för att vinet skall komma loss. Skall man dricka nu rekommenderas en rejäl stund i karaff.

Då reser sig en sval och lite skogig doft av kött, kryddor, garrigue och lakrits. Frukten rör sig i det mörka spektrat med körsbär, hallon och cassis, och så lite blommig parfym på toppen. Smaken packar en tät kärna av frukt där helhetskänslan är en smula stram och oförlöst, men där svalheten och renheten imponerar. Fin balans mellan koncentration, syror och finmaskiga druvtanniner. Av etikettens 15% alkohol märks inte mycket. En god sydfransos som gärna kan ligga till sig en smula. (91)

1 kommentar:

Finare Vinare sa...

Ni minns väl de luftiga brorsorna Lucomo ;)

http://vinare.blogspot.se/2011/08/2006-lucomo-et-freres-rhondezvous.html