måndag 28 oktober 2013

2011 County Line Pinot NoirEric Sussman vet hur man gör vin. Jag har banne mig gillat precis allt jag smakat som burit hans signatur, från rent sagolik chardonnay och pinot noir under etiketten Radio-Coteau till de enklare men nog så goda grejerna under etiketten County Line.

Fast det är kanske inte så konstigt. Sussman har ju precis den inställning och filosofi som präglar de flesta av mina favoritproducenter. Det vill säga en bergfast övertygelse om betydelsen av terroir, och vikten av att låta den uttrycka sig på bästa sätt genom en försiktig, icke-interventionistisk vinmakning. Inget tillsatt, sparsamt med ny ek, naturligt så det förslår men utan en massa ideologiskt flaggviftande.

Vi drack 2011 County Line Pinot Noir första gången i januari, men vinet är bättre nu. Doften mer öppen, med mer av undervegetation och skogsglänta tillsammans med kryddor, blodapelsin, jordgubbar och rabarber. I vintras fanns en del ungdomliga malolaktiska gräddkoletoner som nu sjunkit in till stor del. Intrycket är torrare och svalare, med fina syror och massor av apelsintoner i den skapligt långa eftersmaken. Fin drickfas nu helt enkelt. Gott.

4 kommentarer:

Erik sa...

Ett utmärkt vin som behöver ett par år på sig för att leverera. 2010:an år strålande just nu, 2012:an lite i obalans med i min mening lite för hög fruktsötma. Hoppas och tror att ett par år på rygg rättar ut det hela.

Mårten sa...

På tal om viner som detta. Har du hört ngt om huruvida Ceritas eller Domaine de la Cote kan tänkas komma till Sverige (Vinopia?)?

Frankofilen sa...

Precis, Erik. Vinet verkar må bra av att få ligga till sig något år. Fast kanske inget att spara därefter.

Mårten - DDLC sägs vara på väg. Ceritas har jag inte hört något om.

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Domaine de la Côte är på ingång till Vinopia nu i höst, allokeringen ökade ganska rejält sedan Rajat Parr var här och mötte de superimponerande sommeliererna, men hela laddningen säljs direkt till restaurang (den är nog redan slutsåld innan den ens har landat).

Angående Ceritas (som är fantastiskt bra i en elegant och sirlig stil) kommer det troligen en laddning till Vinopia till våren. Också den kommer att säljas till restaurang.

Annars finns vinerna som vanligt att dricka på Cafe Rotsunda ...
*ler nöjt*