onsdag 9 oktober 2013

2010 Huët Vouvray Sec Clos du Bourg
Herregud, Huët. På tallrikarna har vi en av de absolut godaste oktoberkrabbor vi ätit, men jag kommer ändå på mig själv med att bara sitta och stirra på glaset. Vilket vin! Sånt här har man knappt stött på sedan, tja, sedan vi drack systervinet Le Mont från samma årgång.  Fast frågan är om inte det här är ännu bättre.

De arton månader som gått spelar kanske in, jämförelsen haltar förstås lite av förklarliga skäl. Men det här är åtminstone lika vanvettigt bra, och det är helt öppet och spelbart från början. Nosen bjuder på en härlig korg av äpplen och allehanda citrusfrukter som någon strött krossad sten och blommor över. Några kvistar grönt får också plats i korgen, och överst hänger slingor av menthol.

Det är en härlig doft som inbjuder till sniffning, men det är i munnen det blir åka av. Satan i gatan. Vilken kraft, men ändå sådan precision. Och vilken renhet, munkänslan är kristallklar med underbara höga syror. Vinet packar rejält med koncentration, men här finns inget tyngande över huvud taget, bara en massa energi och ett härligt driv framåt, vidare. Riktigt lång, smarrig eftersmak där en gnutta restsötma tittar fram även om det står sec på etiketten, men det är bara av godo; de här visslande syrorna behöver lite socker för balansen. Och vilken jäkla balans sedan. Som en lindansös.

Det här är inget annat än absolut världsklass, inte bara i klassen torr chenin blanc. Och de tar ju knappt betalt för grejerna, drygt 190 spänn inklusive svensk alkoholskatt och frakt från Danmark. Respect. Och en massa kärlek.

8 kommentarer:

Henrik sa...

Anfäkta anamma! Jag köpte aldrig den här, jag köpte bara le Mont och den har jag ju satt hänglås på ...
Tur att jag har nyckeln, låter ju alldeles underbart.

Håkan sa...

Det här varken såg eller hörde jag (skygglappar och hörselkåpor på). Köpte enbart sötare varianterna och det får jag väl bittert ångra nu.

Anonym sa...

Visst är den rysligt bra i dagsläget! Klarar säkert hur många år som helst men vet i fan om det inte är som den är exakt nu som jag föredrar den... Föll som en fura för le mont men clos du bourg har den här lilla extra tyngden och kraften men med samma renhet och lätthet som gör den snäppet vassare...

mvh,

Swedish

Var hittade du krabban förresten?

Frankofilen sa...

Henrik - efter den här uppvisningen är jag också sugen på att rota fram Le Mont för att se hur den är nu.

Håkan, det går väl fler tåg. Men visst är tiorna något särskilt...

Swedish - håller med, vinet kan få vara precis som det är nu. Ständigt dessa lagringsprojekt och väntan. Men visst lär det hålla länge...
Krabban var inga konstigheter alls. Färsk norsk från Daglivs, enkel och snabb onsdagsmiddag. Fast mycket godare än de brukar vara. Å andra sidan hade kanske frysta fiskpinnar också varit det med det här vinet... ;)

Puteljen! sa...

Efter den här rapporten slipper jag i alla fall ha ångest för att jag köpte en låda var av clos du bourg og le mont, istället för två lådor le mont.

Korkdragaren sa...

Deras 10'or är verkligen strålande, subtilt svingoda.

Anonym sa...

Vet ni om de har behållt sin kvalitet med den nya ägaren?
Lite oroad.
Synd om de förtör ett av världens största fyndviner. Bästa köp som Kronstam skulle ha sagt.

Silfver

Frankofilen sa...

Silfver - inte provat något efter 2010, passade på 2011. Lite oroande rykten från Ungern dock...

http://vinare.blogspot.se/2013/10/2009-kiralyudvar-tokaji-furmint-sec.html