söndag 13 oktober 2013

2011 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County


Det är andra gången vi dricker det här vinet. Första gången var i somras på restaurangen på Hadsten House i den smått surrealistiska dansk-kaliforniska staden Solvang. Intrycken var positiva då, och de blir inte mindre positiva när vi nu återser vinet på hemmaplan.

Au Bon Climats 2011 Chardonnay Santa Barbara County är nämligen ett riktigt gott vin. Inte stort, men heller ingen bagatell. Stilen är väldigt tilltalande, återhållsam när det gäller alkohol, men ändå tillräckligt generös för att man utan problem skall landa i Kalifornien. Fin frukt med precis lagom mycket tropiska drag bland citrusfrukterna, lite försiktiga inslag av fat som chardonnay mår så bra av, och så lite blommor och sur lie-liknande drag som ger viss komplexitet.

Smaken är en studie i fruktmognad under ansvar. Fin frukt, viss kraft och längd, men inget varmt eller tungt. Bra syror, och till med en gnutta mineralkaraktär i slutet. Inte mycket att klaga på här, vinet presterar ypperligt till maten. Att priset sjunkit med en femtiolapp efter importörsbyte från Fondberg till Enjoy gör förstås inte heller ont. Här blir det påfyllning.

Inga kommentarer: