torsdag 26 december 2013

2 x 2010 Södra Rhône


Vi gör en turné hos respektive föräldrar under julhelgen. Farmor och farfar är stadiga kunder hos Bristly, varför det inte är förvånande att vinerna från Saint Jean du Barroux dyker upp i glasen. I det andra har vi samma årgång, samma region men en annan appellation.

2010 Saint Jean du Barroux ter sig klart mörkare, med lite sötare frukt och mer av skogsbär och skogsglänta snarare än garrigue. Lite kött och lakrits fyller på innan det är dags för en tät och skogig munkänsla. Det mullrar på rätt bra, men helheten känns fortfarande en smula knuten. Trots att frukten är fullpackad och det sannolikt finns en hel del procent är helheten sval i en sydländsk stil. Bra syror! Ett riktigt gediget hantverk med god potential för framtiden.

Fast det går inte att komma ifrån att 2010 Bosquet des Papes är snäppet bättre. Här har vi en tia som är rena charmtrollet redan nu. Visst finns den årgångstypiska strukturen och syrorna, men doften är rent ljuvlig och helheten inbjudande. Rena, traditionella grejer med jordgubbar, kirsch, grenachekola, tång, kött och garrigue. Så här skall en Châteauneuf dofta! Smaken smeksam med en fin kärna av frukt och tanniner, eftersmaken god med friska syror och en gnutta angenäm värme. Bosquet des Papes övertygar som vanligt, riktigt god nu och säkert ännu bättre om fem. Älskar den här producenten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jämfört med 2009 Bosquet des Papes? (ifall du nu druckit den..)

Anders

Frankofilen sa...

Jodå, tycker 2010 har mer djup, bättre syror, mer struktur. Föredrar den, men 2009 var öppen och fin när vi drack den för ett år sidan.