måndag 30 juni 2014
2 x Birichino
Det är riktigt kul att småskaliga Birichino har så bra representation i Sverige via Handpicked Wines. Bakom etiketten står Alex Krause och John Locke som tidigare jobbat hos Randall Grahm på Boony Doon. Nu gör man egna grejer i sval, icke-interventionistisk stil från utvalda vingårdar.
Tidigare har vi druckit en del av deras 2010 Grenache VV från Besson Vineyard strax nedanför Santa Cruz Mountains. Det är ett smaskigt vin, alls inte stort, snarast en gnutta kort i rocken, men med en fin och tydlig druvkaraktär, skinande ren frukt och en god balans. Man vill gärna smaka resten av sortimentet.
Vi korkar alltså upp 2012 Cinsault Bechthold Vineyard som stoltserar med ett litet Old Vines på etiketten. Jojo, gamla stockar kan man lugnt säga - det här kan mycket väl vara världens äldsta Cinsault-rankor, planterade redan 1886. Doften bjuder på en ungdomlig och rätt sydlig doft av hallon och körsbär tillsammans med lite lakrits, jord, blommor, mandel och en gnutta örtighet. Sval balans i munnen, med höga syror och en ungdomlig kartighet. Absolut inte stort, men gott och redigt.
I andra glaset hälls 2012 Pinot Noir Saint Georges från ett läge strax söder om Santa Cruz Mountains där närliggande Monterey Bay ger svalkande vindar. Här får man lite mer komplexitet och djup. Receptet är annars det samma - naturlig jäst, enbart neutral ek, ingen filtrering. Frukten handlar mest om jordgubbar tillsammans med en försiktig kryddighet och en uppsjö av toner man gärna sorterar in under "skog" - allt från gräset i den där gläntan, till barr, bark och undervegetation. Smaken är slank men har ändå en lite mer tydlig kalifornisk skjuts jämfört med grannen. God, uppstyrd avslutning med blodapelsin även om det inte handlar om någon jättelängd. Återigen - det här är inget stort vin, men jäkligt charmigt i sin stil.
Två goda viner man gärna dricker igen. Köper lite till.
Labels:
california,
central coast,
central valley,
lodi mokelumne river,
USA
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Fantastiskt. Vilken stollig jänkare fick för sig att plantera Cinsault i Kalifornien - 1886?
Har själv druckit Limnione 2009 från Kikones Estates i Thrakien här på Folegandros - fräscht, rejäla syror, struktur, cassis med apelsinsyror och bär sina 14% med lätthet. Grekerna kan de med.
På den tiden trodde man dessutom att det var Black Malvoisie man planterade...
Låter gott!
Det är spännande att tänka på 1800-talet när italienarna var pionjärer i Kalifornien. De tog förstås med sig sticklingar från sina gamla hemtrakter, och cinsault fanns både på Etna (under namnet Grecaù) och i Apulien (där den kallades Ottavianello) samt i Ligurien (som Sinsón). Black Malvoisie är inget annat än en californisk synonym. Allt enligt det definitiva uppslagsverket "Wine Grapes" från häromåret.
Jag måste också slå ett slag för deras Malvasia, kul och udda fågel.
Många synonymer till den där druvan...
Det var faktiskt en tysk som planterade Bechthold. Rena vilda västern-historien. Mer läsning här http://www.winereviewonline.com/Blake_Gray_on_Bechthold_Cinsault.cfm
Håkan -Malvasian väntar på provning.
Glöm inte den riktigt fina vin gris! 2013 precis landat. Finns också i bs...
Skicka en kommentar