fredag 2 mars 2007

Sveriges bästa vinblogg

Sveriges bästa vinblogg då? Ja inte tusan är det den här samlingen av fria fantasier och lösa brottstycken. Sveriges i mitt tycke bästa vinblogg är Finare Vinare som skrivs av ett vinintresserat par i 40-års åldern i Stockholms innerstad med såväl barn som ett brinnande intresse för matlagning, vin och resor till olika vinregioner, gärna franskspråkiga (tror jag, deras profil lämnar inte ut speciellt mycket). Sedan jag upptäckte denna blogg före årsskiftet har det blivit en god vana att med jämna mellanrum göra ett besök och läsa vad de druckit på sistone. Funderingar kring hur senaste årgången av Graillot's underbara Crozes Hermitage smakar? - Finare Vinare "takes one for the team" redan samma kväll det släpps. Under februari har de provat sig igenom huvuddelen av nyheterna - hur mycket vin köper de egentligen? Jag har upptäckt att vi gör många gemensamma inköp, säkert har vi stått i samma kö på Regeringsgatan vid flera tillfällen, och dessutom verkar vi ofta ha samma smakpreferenser - något som fått mig att faktiskt tillmäta Finare Vinare större dignitet än många "professionella" svenska vinskribenter; jag börjar helt enkelt lita på deras omdöme och viner de skriver upp är jag iallafall beredd att ge en extra chans. Lägg då till fina fotografier på etiketter och små hintar om vilka kulinariska delikatesser som avnjutits till vinet och Sveriges bästa vinblogg är korad.

En annan bra blogg (för det måste man väl kalla den) är Oskarshamnsmunskänkens Gunnar Westlings Barolobrev. Huvudfokus ligger på Piemonte även om Westling gärna delar med sig av omdömen kring andra viner han dricker. Jag gillade egentligen hans sida mer förut, när han mer ägnade sig åt att kronologiskt återge och bedöma de viner han drack men Barolobrevet är ganska nytt och helt unikt i Sverige och väl värt att surfa in på. Dessutom finns tips på särskilt prisvärda viner, glömda skatter i Systembolagets sortiment, druv- och årgångsguider , köptips inför nyhetssläppen och mycket annat. Keep up the good work!

Sinne för vin
skrivs av Kristina Berggren som utöver sitt arbete på PRV extraknäcker i V&S sensoriska panel. Verkar finnas en hel del tasting notes och allmänna funderingar, tillräckligt för att jag skall lägga till hennes blogg i favoriter för bevakning.

Hedersomnämnandet går till Hans Artberg som egentligen är vinrecensent för Eskilstuna-Kuriren utöver lärare och kulturskribent, men hela hans sida andas så mycket blogg och innehåller så mycket mer än vinrecensioner att han förtjänar att nämnas här. En av Sveriges mest intresssanta och integritetsfulla vinskribenter!

9 kommentarer:

Vinrankan sa...

Hej!
Jag upptäckte din sida igår, och jag ser att du varit inne på min blogg. Jag länkar till dig från min sida. Ska fortsätta kolla in vad du skriver.

Frankofilen sa...

Trevligt med feed back, jag läser din blogg med stor behållning.

Anonym sa...

Mycket trevlig blogg. Jag skall ha en vinprovning på lördag och skulle vilja rikta in mig på en enda druvsort (rödvin) för att kunna jämföra olika viner från olika distrikt och länder. Vilken druvsort känns spännande just nu, vad skulle du rekommendera? (ej Cabernet sauvignon eller syrah)
Jörgen

Frankofilen sa...

Hej Jörgen!
Om man inte vill prova Cab Sauv eller Syrah känns väl Pinot Noir som ett givet val. Man skulle till exempel kunna ställa upp en Bourgogne, en Nya Zeeländare och en jänkare mot varandra. Du skriver inte vilka prisklasser du tänkt dig eller var du kan handla vinerna, men har du möjlighet att besöka någon av vinkällarbutikerna kan de säkert hjälpa dig att plocka ihop viner. Lycka till!

Per-Olof Diderot sa...

Tack för en mycket bra vinblogg!

Per-Olof
www.vinblogg.com

Frankofilen sa...

Tack själv!
Du är numera bokmärkt.

Sarah sa...

Vilken trevlig sammanställning av vinbloggar. Jag är nygammal vinbloggare som nu startat:

http://.sentiamo.wordpress.com

Jag lägger till dig och de andra som länkar på bloggen nu.

Sarah sa...

http://sentiamo.wordpress.com/

så ska det vara såklart :)

Frankofilen sa...

Hej Sara, inte illa att nosa upp det här gamla inlägget. Skall kolla in din blogg. Ha det.