fredag 11 maj 2007

2001 Bodegas Alejandro Fernandez Tinto Pesquera Crianza

Till huvudrätten öppnar vi denna Ribera del Duero som bara lanserats i beställningssortimentet märkligt nog; årgången är den bästa på länge och vinet brukar annars återkomma med jämna mellanrum.

Färgen är mörkt brunröd. Doften är stor med animaliska inslag av blod, söt mörk frukt med plommon och svarta vinbär, vanilj och jord. I munnen är vinet medelfylligt, tanninerna mjuka och mindre än tidigare även om de fortfarande finns där, ganska lång eftersmak. Den mörksöta frukten balanseras upp av fina syror som ger fräschhet. Känns väldigt spanskt och väldigt gott!

Denna årgång är mycket bättre än 2000 som är den senaste som lanserats i "vanliga" tillfälliga sortimentet och som vi druckit upp för länge sedan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Frankofilen för att jag nu trots mina begränsade tekniska kunskaper nu kan svara. Tänkte bara säga några ord om 99:an som dracks förra helgen. Vet att Pesquera har fått mkt kritik för dom senaste årgångerna och att många anser att 01:an är en pånyttfödelse. Har 00 och 01 i källaren men fick för mig att öppna en 99:a. I mins smak mkt givande och ännu mer efter 2 timmars karaff. Nu är det så att jag gillar Pesqueras stil. Lagom kraftfullt, elegant och en viss fransk touch på det hela. 01:an får nog ligga ett tag och hoppas att reservan tas in någon dag.