söndag 13 maj 2007

2006 Château D'Aquéria Rosé

Vi trotsar vädrets makter och provar ännu en rosé från säsongens utbud. Tavel, som många anser vara roséns Grand Cru, är en rätt sömnig men trevlig liten by väster om Rhône nära Lirac. I byns utkanter kan man hälsa på hos Domaine de la Mordorée och köpa deras viner, vill man smaka mer än deras Lirac och Tavel bör man anmäla sig först.

Färgen är intensivt mörkrosa (saft! klargjorde vår dotter) med antydan av lite orangea reflexer. Doften är initalt ganska blyg men trevlig med röda bär, hallon, tranbär, och örter. I munnen är vinet något vattnigt i mellanpartiet medan avslutningen är örtbitter med viss kraft. Kräver mat! Druvsammansättningen: bourboulenc, clairette, cinsault, grenache, mourvèdre och syrah!

Inte den fräschaste rosén som finns, och heller inte nämnvärt bättre än Esprit du Silène som jag minns den, men ändå ganska god. Möjligen kommer den att visa mer framåt slutet av sommaren? Vi kommer säkert att dricka några flaskor närmaste månaderna men jakten på årets bästa rosé fortsätter. Måhända finns den i beställningssortimentet? Vi har precis fått hem några flaskor av La Source de Vignelaure.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad har Domaine de la Mordorée med Chateau d'Aqueria Tavel Rosé att göra undrar en oförstående yngling?

Chateau d'Aqueria Tavel Rosé är för övrigt ett fantastiskt trevligt vin som jag sett fått utmärkt press i flera tidningar.

Vinälskaren