söndag 20 maj 2007

2002 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru du Château

Efter en härlig dag med besök av vänner från Bryssel varvar vi ned med lite ost och den här flaskan från négocianten Bouchard, en blandning av upp till 15 Premier Cru-lägen i Beaune.

Färgen är rubinröd åt det ljusa hållet. Doften är relativt blyg men absolut ganska god med inslag av jordgubbar, skogsbär, nypon och pinotkrydda med kanel och möjligen en knivsudd ingefära. I munnen är vinet slankt och sirligt med höga syror och liten syraburen längd. Vill man vara snäll så är vinet elegant med finess, vill man vara elak så är vinet tunnt, vattnigt och liknar gammalt blomstervatten när blommorna har dött.

Själv landar jag någonstans mittemellan - kalla mig gärna smakhandikappad buffel men jag vill ha lite mer kraft, bredd och personlighet i min Bourgogne för det här priset. Även om vinet är gott att dricka så lever det knappast upp till 1er Cru-status enligt mig, och det finns egentligen ingen anledning att välja det här vinet. Vill man ha en bra enkel Bourgogne så rekommenderas Leflaives Cuvée Margot, vill man ha lite mer kvalitet så rekommenderas att man lägger på en dryg femtilapp och köper något från tex Maillard eller Tollot-Beaut som brukar passera förbi på Systemet med relativt jämna mellanrum - eller kanske någon av Jadots Beaune i beställningssortimentet?

4 kommentarer:

Swedish sa...

Hej,

Min beskrivning stämmer ganska väl över med din dock var omdömet annorlunda, jag gillade vinet skarpt just för dess lätthet, renhet, finess och komplexitet. Måste medge att vinet var klart bättre dag 2 och min första känsla var att vinet var i en mellanfas just nu, som många 2002:or.

Frankofilen sa...

Det är möjligt eller kanske till och med sannolikt att vinet blir bättre med lagring, och jag har sett flera positiva omdömen om detta vin så du är i gott sällskap, men för min egen smak så var jag inte så imponerad som du märkte. Men visst skriver jag gärna under på att det är lätt, rent och har finess. Vinet är ju absolut inte dåligt. Har en skvätt kvar i kylen till ikväll.

Holger sa...

Har ni testat den aktuella årgången, 2003? Det är den enda jag druckit av detta vinet, inte så dum faktiskt. Färdig för konsumtion, och inte speciellt märkt av den varma årgången, kanske lite opersonlig dock, och man får på sätt och vis mer smak för pengarna av Cuvée Margot precis som du skriver (har bara testat pur-unga 2005 som dock lovar gott efter 10 (!) dagar i kylen)

Frankofilen sa...

Holger, det här är så sent svar att det nästan blir löjligt men here goes...
Har inte provat 2003:an men generellt verkar många tycka att ju mindre förnäm växtplats desto bättre i denna årgång, beroende på jordmån/terroir såklart, och självklart kopplat till producent som vanligt i Bourgogne där årgångar verkar vara av uppseende mindre betydelse än producent. Byviner verkar ha klarat sig bra, premier och grand cru mindre bra - alltså borde denna cuvée ha klarat sig ganska bra då Bouchard knappast häller de bästa 1er Cru-druvorna i denna blandning.