tisdag 30 december 2008

2001 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile


Vi gör som förra året och äter nyårssupé i lugn och ro dagen före. Det känns som att nollettan saknas i höstens uppdelade trimbachvertikal. I glasen till hummern får vi en välbekant doft av citrusfrukter, gråpäron, vit persika, blommighet, lite honung och bergamottolja/earl grey-te. Över allt svävar lite flyktiga petroleumångor. Inga svettiga gamla gympadojor, däremot en gnutta unknad som drar åt svamp/tryffel, speciellt när flaskan stått öppen ett stund. Smaken är senigt aristokratisk där det mesta handlar om elegans, fräschör och mineraler. Den långa eftersmaken har en sanslös citron/limefriskhet - som att bita i den färska frukten. Känns fortfarande ung, men är riktigt god redan nu. Kanske den flaska som givit mest njutning av höstens trio.

8 kommentarer:

Winepunker sa...

2001 är nästan den bästa av dem alla, 1998 kan kanske tävla. Vi hade en vertikal i AuZone tidigare i år:
http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2008/6/5_Cuvée_Frédérick_Émile_(AuZone).html
'01 är sublim.

Anonym sa...

(A): Verkar som jag gjorde ett fynd på SB i höstas då jag köpte åtta halvflaskor som var felmärkta och gick in i kassaregistret till 109 kronor....

Frankofilen sa...

Winepunker - jag läste den där posten när du la upp den, men det här var ju ett bra tillfälle att läsa om den. Sublim är en bra beskrivning av nollettan.

(A): Grattis! Ett gäng halvflaskor av det här vinet är ju hur användbart som helst. De är dessutom säkert ännu mer tillgängliga än helflaskorna. Har du hunnit smaka?

Anonym sa...

(A): Provade en flaska direkt vid köpet. Var först sådär måttligt imponerad. Gjorde bara följande korta noteringar:

Gyllengult i färgen. Lätt diesel i doften. Hmm, lite kork? Jo smakar även lite kork. Lite vattnigt och glest i mitten. Noterar den "konstiga" breda syran... Vad ska man tro? Efter en liten stund har korken vädrat bort och med lite luft och någon ytterligare plusgrad så tar sig vinet.

Tror att frugan förmodligen måste stå ut med en halv hummer och "omprovning" som förrätt den kommande helgen...

Frankofilen sa...

Skriv gärna en rad om vad du tyckte (A). Vi drack den tre dagar kylskåpssparade slatten ikväll till en reakagge ostron. Nja, inget ostronvin. Och på det hela taget bättre förra året ;-)

Anonym sa...

(A): Så var den provad igen. Gyllengult i glaset. Hög syra i näsan. Mycket citrusfrukter (citron möjligen lime). Första sippen hänger inte med doften. Lite glest vattnig mitt. Förbättrad med lite luft och någon mer plusgrad (när ska jag lära mig temperering av detta vin?) Efter ett tag kommer grape, kanske persika. Är lätt i munnen och stannar länge. Detta är Alsace. Kan ligga ett tag till och förmodligen bli riktigt bra. Just nu mer ett doftvin än ett drickvin? Härligt att dofta ur det tomma glaset...

MEN, efter detta kommer Pontet-Canet 1998. Detta är riktigt riktigt bra och inte att jämföra på samma dag (och då menar jag inte rött vs. vitt). Fast det är ju en helt annan historia...

Frankofilen sa...

Tackar! Lätt i munnen, stannar länge och säkert bättre med tiden - jag håller med. Men jag byter ändå gärna en flaska mot en 1998 Pontet Canet ;-)

Anonym sa...

De verkar ha lagt in alla halvflaskor av CFE 2001 på artikelnumret för Trimbachs vanliga riesling för jag betalade bara 109kr för mina flaskor också. Jag avvaktar nog ett tag till innan jag öppnar första.