tisdag 9 december 2008

Kultursnobbarna slår tillbaka

Intressant läsning i söndagens DN. Malin Ullgren levererar en brandfackla om att sluta dalta med bästsäljarna. Prova att applicera citat som "Bokutgivningen är så hejdlöst stor att prioriteringarna måste skärpas. Det är med andra ord läge för kultursidorna att komma ut som de snobbar och experter de är och sluta känna plikter mot litteratur som inte har några andra värden än att man kan bygga staplar av den på Åhléns och sälja rubbet" på vinjournalistiken. Tänk vad härligt det vore att få läsa vad vinskribenterna själva dricker istället för ännu en artikel om Sveriges bästa lättstaplade boxviner. "Det är skillnad på folkförakt och ärlighet".

Kan inte vinspalterna flytta in på kultursidorna? Det är ju där de hör hemma...

5 kommentarer:

Vinarskalle sa...

Få se nu:

VINutgivningen är så hejdlöst stor att prioriteringarna måste skärpas. Det är med andra ord läge för kultursidorna att komma ut som de snobbar och experter de är och sluta känna plikter mot VIN som inte har några andra värden än att man kan bygga staplar av den på SYSTEMBOLAGET och sälja rubbet"

Jodå. Funkade utmärkt. Behövde bara ändra tre år. Hade bara behövt ändra två om Åhlens fick sälja vin.

Vinarskalle sa...

Tre ORD ska det förstås vara.

Niklas J sa...

Vinspalterna finns numera på internet i form av bloggar! Dessa påverkar mer och mer tack vare ärlighet, engagemang och variation! Något man tyvärr inte kan säga om vinjournalistiken i övriga medier i Sverige..

Väl sagt i övrigt!

MSVin sa...

Kloka ord! Men som Niklas J säger så tror jag att allt fler faktiskt köper vin efter det bloggar skriver istället för att gå på allt det glättiga som vi finner i olika tidningar...

Är då bloggar bättre på att smaka av vin och komma med tips! Nja, men det är det ärliga uppsåtet och den subjektiva bedömningen som skapar nyfikenhet hos andra. Och utbudet av vinbloggat ökar så var och en hittat sin favorit.

Jag tror mer och mer att det subjektiva viner på det maskerat objektiva. Jag själv läser mindre och mindre vintidningar, just för att jag inte vet vad de egentligen har för preferenser. Förutom prisvärdhet...

Anonym sa...

Jaha, vad vart stävar vi ? Den ene blajar om att bloggarna är hela sanningen andra skriver kanske?. Vilket skitsnack. Jag vet alla läser "vintidningar" eller kollar av Parker, Wine Speculator, Decadanter, etc. Den som tror att han/henne är objektiv om vin, tror fel. Vi blir hela tiden bombaderade av poäng, hit eller dit, prisvärdighet, lagring.Om nu någon tror att man blir opåverkad av allt ovanstående, så ja lycka till.