lördag 6 december 2008

2006 Landmark Chardonnay Damaris Reserve


Det är som reklamen säger: känslan sitter kvar. Understödda av fortfarande solvarma minnen av höstens californiensemester sprang vi på något sätt bara igenom novembermörkret trots regn, vardag och de vanliga viroserna. Ikväll försöker vi återskapa ett matminne från Napa: crab cakes följda av svamprisotto. Givetvis blir det ekad californienchardonnay i glasen.

Landmark grundades 1974, men fick sitt riktiga uppsving under tidigt nittiotal sedan man flyttat hela vineriet och även anställt Helen Turley som konsult. Deras sympatiska motto är att göra "great wines that enhance the joy of life". Vi sippade deras 2006 Overlook i lägenheten i San Francisco. Som en instegschardonnay sammansatt av frukt från 22 olika vingårdar från olika områden längs västkusten med en volym av 250 000 flaskor var det en riktigt trevlig bekantskap för dryga $20. Just det vinet känns möjligen aningen överprissatt i Sverige jämfört med USA, men för en extra femtiolapp släpptes också Damaris Reserve i måndags. Här handlar det enbart om frukt från Sonoma County - 61% från Sangiacomo Vineyard i Carneros och 39% från Flocchini i Sonoma Coast. 13 månader sur lie i franska ekfat, ingen filtrering.

2006 Landmark Damaris Reserve är blekgul med en gyllene lyster. Stor typisk doft med fin hasselnötighet och lite rök. Päron, blommor och tropisk gulfrukt fyller ut, tillsammans med bakade gula äpplen. Faktiskt en hel äppelpaj när faten kickar in, men för att parafrasera evigt välformulerade Nettare-Anders: äppelpaj skall ha lite vaniljsås. Efter ett par timmar i karaff kan man ana lite tryffel och svamp. Smaken är fyllig och fruktdriven med en väl avvägd smörighet på lagom nivå. Härlig bredd och tryck i den solmogna frukten. Syrorna är saftiga, och helheten tror jag inte skulle skämmas för sig i en blindprovning av vit Bourgogne. Jag har dessutom smakat mången Bourgogne med jobbigare ekbehandling. Munkänslan är fräsch med en liten fetma; avslutningen är lång, salivframkallande och varm med lite druvtypisk grapebitterhet.

Underbart att dricka nu! Jag sitter såklart och tokstirrar på etiketten, men det här var precis vad jag ville ha ikväll. John Phillips steel guitar-tingerade västkustska vemod passar bra till. Wolfking!
Someones Sleeping - John Phillips

7 kommentarer:

Mina Vinare sa...

Ibland tror jag det är någon högre makt som styr över bloggsfären. Jag dricker förhållandevis lite vita viner. Ännu mindre amerikanska viner. Ikväll var det dock Chardonnay läge även hos oss i Malmö. En 2004 Martinelli Road Chardonnay har just avslutats. Jag förmodar att du är bekant med vem som är vinmakare där? Ja just det, Helen Turley.

Jag började på ett inlägg men tog en paus och beslöt mig för att sova istället. Som avslutning tänkte jag bara ”kolla läget” och så hittar jag din post om Landmark det första jag gör. Märkligt!

/ MV

Finare Vinare sa...

Och vi som undrade hur Sonoma Coast Chardonnay smakade, här får vi 39% av svaret ;-)

Vinet låter trevligt och verkar förtjäna ett test. Man borde kanske gå vidare med att privatimportera någon enstaka flaska av 2005 Fort Ross Chardonnay Reserve...

Vinosapien sa...

Helt plötsligt dricker vi alla amerikaner...Vad är det som håller på att hända?? Redan dags att fira att Bush-dagarna är över...
Vi hade med en schysst Napa-Chardonnay nu i onsdags:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=1036&Year=2004

Inte blir man trött av att lyssna på herr Phillips inte...riktigt bra!!

johan p sa...

Tack för denna rapport. Satsade själv också på Damaris Reserve och det verkar ju som om jag gjorde rätt. Låter strålande gott på din beskrivning!

Frankofilen sa...

Go USA!
Vi kan säkert snart läsa att årets trend är kaffesmakande pinotage eller att Grekiska viner ökat sin försäljning med mer än 60% i år. I min lilla värld är USA utan tvekan årets vinland. Tänk vad ett besök på plats kan göra att man får upp ögonen. Och vad tomt i plånboken det blir med ännu en favoritregion att bevaka...

MSVin sa...

Jag tänke inte på vinet, utan på musiken. Underbar låt. Detta måste jag köpa!

Frankofilen sa...

MSVin kolla gärna upp skivan. Tyvärr är den inte helt lätt att få tag på i Sverige. Men Ginza har den listad just nu. Annars kan man förstås beställa från Amazon.co.uk
Inga problem inom EU.