måndag 29 december 2008

Årets viner 2008


Äntligen är det den tiden på året igen; denna korta period av både avslut och nystart som för mig brukar präglas av en blandning av glädje, nostalgi, förväntningar och ett behagligt inslag av melankoli. Japp, det är dags att sätta sig ned och sammanfatta vinåret som gått. Same procedure as last year - få äro utvalda, och de inbördes placeringarna skall tas med en nypa salt. Inte heller är de sorterade i någon sorts kvalitetsordning - vin är för mig inte något man objektivt analyserar i steril miljö och sedan sätter en reproducerbar poäng på. Självklart finns saker som sinnestämning, tillfälle och dagsform inbakade i form av någon sorts svårgripbar x-factor. Jag har också bara tagit med flaskor som druckits som de skall - i rejäla klunkar i lugn och ro i trevligt sällskap. Den där lilla skvätten 2005 Monte Bello i provningsrummet hos Ridge var fantastisk, men det känns som om jag knappt lärde känna vinet och det hör inte hemma på en sådan här lista.

1. 2002 Tua Rita Redigaffi. Kombinationen av italiensk merlot och en riktigt regnig, uschlig årgång låter på pappret måttligt intressant. Det var nog fler än jag som satt med hakan i bordet när flaskan avtäcktes. En fulländad uppvisning i både stjärtsparkning, klockstoppande och viktlös tyngd. Sinnesutvidgande gott på höstens trevligaste provning.

2. Sine Qua Non Syrah Atlantis Fe2O3-1a. Rock'n'roll på flaska! Det vin jag kanske gått och tänkt mest på under hösten, och längtat efter att dricka igen. Vad stoppar Manfred Krankl i sina viner egentligen? Smaken sitter fortfarande kvar efter årets bästa pizzavin ;-)

3. 2003 Domaine du Pégau Cuvée Réservée tar en självklar plats på listan även detta år. Hur många gånger kan man egentligen kräva att ett vin skall leverera? 80% châteauneuf och 20% port är ingen dum blandning - åtminstone inte i så skickliga händer som Laurence Férauds.

4. 2001 Fontodi Flaccianello della Pievi. Turbodriven och maffig med ursnygg balans och massiva tanniner, helt enkelt ett av de absolut godaste sangiovesebaserade viner jag någonsin druckit. Vad månne bliva av nollfyran? Vill man köpa fler flaskor verkar en biljett till Island vara grejen - kolla den här kommentarstråden.

5. 2006 Domaine la Barroche Pure. Ständigt denna Barroche! Överallt och hela tiden. Det är väl ingen producent det skrivits fler ord om på svenska vinbloggar under 2008? Det känns som att Julien har tagit den slampigaste, glycerolfeta, solmogna frukt han kunnat hitta, tryckt ihop allting i en stram, slank korsett av uppstagande syror och ren elegans, hällt en dunk raketbränsle över hela alltet och sedan tuttat på. Schwooosh!

6. 1997 Paulo Scavino Bric dël Fiasc. Fådda flaskor lämpar sig synnerligen väl för att bara korka upp och njuta utan allt vad anteckningsbok och analytiska glasögon heter. K sammanfattade helhetsintrycket bäst: "herregud vad gott"!

7. 2000 Tua Rita Giusto di Notri. Bordeauxinspirerat med egen omisskännlig italiensk profil - och en nådastöt av tryffel. Så länge man fortsätter göra så här goda viner får Tua Rita gärna fortsätta att stjäla flera placeringar på listan.

8. 2000 Aldo Conterno Langhe Nebbiolo Il Favot. Slampigt, vidöppet och rent ormgropsframkallande så till den milda grad att det till och med lurade Anders som tagit det med sig. En sanslös over achiever och den överlägset bästa Langhe Nebbiolo jag någonsin har smakat.

9. 2001 Le Vieux Donjon. Klassisk, traditionell och med en enastående munkänsla komplett med efterbrännkammare och allt. En nolletta som med råge motsvarade de höga förväntningarna.

10. 2005 Léon Barral Jadis. Personligt, karaktärsfyllt och lätt schizofrent i sin rödsvarta skiftande framtoning, men samtidigt så energifyllt och sprittande av livslust. Vif, nerveux och oavbrutet fascinerande.

Precis utanför listan flockas ett myller av fantastiskt goda viner som allihop har mycket goda argument för en egen plats, men som av olika anledningar snubblar på mållinjen. Där återfinns även alla vita viner - för andra året i rad. Jag kan inte lova att det blir bättre under 2009...

Årets vinland: USA. Det har inte gått en dag sedan semestern i oktober som jag inte längtat tillbaka till Californien. Vilken underbar del av världen! Tänk vad ett besök på plats kan göra att man får upp ögonen. Härligt att efter mer än tjugo års resande till Frankrike falla så pladask för nya regioner. Och vips så blev nyhetssläppen mycket dyrare. Note to self: ge tusan i att besöka Australien eller Sydafrika såvida man inte blir ekonomiskt oberoende.

Årets icke-händelse: släppet av 2005 års "primörer" från Bordeaux. "En överskattad region med en löjlig prisbild" utbrast jag i ett surt mail till Finare Vinare i början av hösten. Visst, jag offrade också lite semester på att lägga in en lottsedel den där oktoberförmiddagen, men brydde mig förvånansvärt lite om utfallet. Det finns ju så många andra fantastiska viner från andra områden. För övrigt gick det flera veckor senare att beställa vissa åtråvärda slott som initialt tagit slut på några minuter. Bara man snällt bad någon butiksanställd att kolla i datasystemet vilka outhämtade flaskor som returnerats till depån. Undrar vilken färg det blir på grisens läppstift nästa år?

Årets mat-vinmatchning: linguine alle vongole och 2006 Ca' Rugate Monte Fiorentino, där ett plus ett blev mer än tre. Sagolikt gott. Synd bara att ingen av de efterföljande flaskorna nådde samma nivå, med sista flaskan i höstas som ett snipigt lågvattenmärke.

Till sist - ett stort tack till alla nya och gamla bekanta som via middagar, provningar, mail, kommentarer och inte minst bloggar delat med sig av engagemang, kunskap, erfarenhet, åsikter och flaskor, och därmed bidragit till att göra 2008 till det roligaste vinåret hittills.

Gott nytt år!

21 kommentarer:

Finare Vinare sa...

"En överskattad region med en löjlig prisbild" ska det väl vara. Numera dyker dina bevingade ord upp varje gång vi tänker på bordeaux. Och det kan de gott ha..

HÄRLIG lista. Alla talar om Sine Qua Non, någon gång vore det kul att få reda på vad det handlar om...

Andreas Larsson sa...

Hej Frankofilen, är det sant att du aldrig druckit en 1er cru från Bordeaux, tror du skrev det nån gång, jag har som bekant gjort slut med eländet, men man har ju hinkat i sig några goda pannor under åren innan priserna blev vansinniga.

Frankofilen sa...

F&V- Så var det, ja, skrivet i viss affekt och allt. Vi får väl se hur bordelaisarna beter sig med nollåttorna. Det känns som om deras och mitt äktenskap skulle behöva någon sorts andra smekmånad för att bli riktigt sams igen, men det är så mycket annat som lockar också.
Vad gäller SQN borde man kanske höra med Divine. Det finns ju somliga som verkar springa på provning där varannan månad ;-)


Andreas - japp, aldrig smakat en 1er Cru. Och som priserna ser ut har jag svårt att tro att jag kommer att köpa så många i framtiden - även om etiketterna är snygga ;-)
Jag får trösta mig med dina egna ord i senaste LG, om att det inte finns något magisk eller ouppnåeligt med dem. Tack för en bra genomgång förresten.

Finare Vinare sa...

Vi har heller aldrig druckit någon 1er Cru Classé. Och vi har verkligen inga planer på att köpa några i framtiden. Andreas senaste (utmärkta) artiklar får oss snarare att titta i andra ändan av bordeauxutbudet. As usual för oss alltså, cru bourgeois och liknande är det vi kikar efter...

JW sa...

Ja, vilken härlig lista! Vad gäller ditt resonemang om x-factorn kan jag bara hålla med.
Gott nytt Franko och tack för all spännande och inspirerande läsning under 2008.

Henrik sa...

Härlig lista, Franko, och stort tack själv.
Själv blev jag dum i hela huvudet 15 oktober och satsade en hel del av mitt vinkapital på Bordeaux 2005 - självfallet inga 1er Cru Classé.
Det blev så när en kompis strax innan blint bjöd på en 2001 Clos Fourtet som sparkade 2004 Piaggia Carmignanos stjärt blåsvart (och då var ändå Piaggian kanon).
Ett annat av detta års viner för mig var Ch Tayac 2000, en enkel cru bourgeois som var mogen och levererade det mesta man vill ha i en bdx till ett acceptabelt pris. Förstår inte varför man ska vara svältfödd på detta i Sverige. Med de enorma kvantiteter Bordeaux producerar är regionen inte bara överskattad och överprisad.
Nåväl, ovanpå detta ska jag tydligen vara tacksam över att jag när jag var i Kalifornien 2006 inte hade tid med några vingårdsbesök - verkar livsfarligt ju!
Ändå längtar jag också tillbaka. Fast först i längtanskön står faktiskt södra Frankrike - här väl representerat av Pure 2006, le Vieux Donjon, Pegau och Jadis. USA får säga vad det vill, the Motherland och Italien är mina favoritländer i världen.

Anonym sa...

C'est pas mal, ça... pas mal du tout... Grattis till fantastiskt fina upplevelser, och tack för ett år där du har varit fenomenal på att dela med dig av dem. Många lässnuttar lever kvar. Kul förstås att ha lirkat in en flaska på din topplista (det borde bli en repris på den kvällen framåt 2009). Ha ett fint nyår och allt gott för 2009, tabula rasa.

Winepunker sa...

SQN, Ah! Wunderbar! Fast det känns som att svära i kyrkan (ganska bra mao.) måste jag ändå påstå att andra viner från Divine var _aningen_ bättre i år. Skulle vara kul att prova SQN jämte en Guigal 'La Turque' (var ett tag sedan) och en Old Bastard (högst rankade nya-världen i år i min lista).

Årets rödvin av klassiskt snitt för mig var, trots den lite hätska stämningen mot bättre bordeaux just nu (sod 'em, priserna är surrealistiska), Cheval-Blanc 1993 (2005, som jag hade förmånen att prova också lämnar jag obedömd pga. prisstressen som inträdde under inmundigandet, fast den lovade gott, tror jag).

Fram mot 2009, och lev gott alla!

Vinosapien sa...

Stort tack Franko för läsvärdheter, musiktips och schysst lista!!!

Skoj men svårt med listor.
Bordeaux är ändå Bordeaux - dyrt men förbannat gott.

Inspirerades att själv ställa ihop lite minnen:

Årets röda
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=586,864,489,249,1041,971,856,941,841,794&TasteDate=365&Actor=vs2400

Årets vita
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=1018,451,540,677,828,261,906,403,912,998,622,843,501&TasteDate=365&Actor=vs2400

Årets sprattel (dricker för lite...)
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?NumRows=20&WineType=3&Year=1998&Actor=vs2400

Årets sötingar
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=762,742,754&Actor=vs2400

Årets mat+vin
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=732&Actor=vs2400

Årets grej (bio-vinernas genombrott i Sverige - urval)
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=980,283,600,841,876,786,1011,476,828&TasteDate=365&Actor=vs2400

Årets nya druvsort (för mig)
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Color=1&NumRows=20&Grape=242&Actor=vs2400

Årets vinprovarkväll - du vet nog vilken jag menar...

Gott nytt år på er önskar vi i Blekinge!!

Frankofilen sa...

Winepunker - det ante mig, och det har också framgått i Anders poster från de där provningarna. Det är väl bara att lämna över sig själv och sin plånbok i Divines guidande händer inför släppen framöver... Det var förresten nära att det blev en australiensare med på listan också. Vi får väl se hur länge min flört med Californien håller, det kan bli mycket Nya Världen på listan nästa år ;-)

Henrik - klart att Frankrike och Italien behåller sin platser som kelgrisar. Angående släppet skall man väl aldrig ångra redan betalda flaskor? Bordeaux är trots allt Bordeaux, och vin kan de absolut göra. Men var är kärleken? Habila men i grunden inte alltid superspännande slott tillverkade i några hundratusen flaskor skall inte kosta fyra-femhundra spänn. Sen är det nog så att den sorgliga situationen på monopolet har bidragit till mina avsvalnade känslor. Kanske dags att åka dit på nästa semester?

Vinosapien - härliga listor. Spännande att se på vilka olika vägar ens intresse tar en, du är extra bra på att hitta oupptrampade stigar.

Gott nytt år, allihop!

Michel sa...

Hej Frankofilen,

Underbar lista, och jag håller med dig på alla punkter. Grymma viner. Hoppas att Gud fader språkpolis/smakpolis inte kommer och knackar på dörren och klagar på att du har så många "icke-frankofiler" på din årets lista.
Jag själv är tacksam över att kanske ha fått ännu en broder till min del av världen, Kalifornien, genom din Atlantis på listan, och längtan tillbaka till Kalifornien.
Föresten, vem har sagt att man måste välja sida, geografiskt alltså. Vi är ju alla här för den goda smakens skull. För vinets skull!
TACK för en bra blogg, den bästa av de svenska vinbloggarna.
Jag själv har precis börjat lägga upp mina middagar på caferotsunda.blogspot.com - inspirerad av bland annat dig.
GOTT NYTT!

Magnus sa...

Tack för ett mycket läsvärt år!

Det är nästan så man får lust att gå ut och köpa en flaska italiensk merlot av taskig årgång :-) En fördel med de lite högre priserna är ju att de finns kvar; både Redigaffi och Premier Cru 2005 ligger och trängs på Regeringsgatan.

Jag håller med om att Premier Cru har blivit löjligt dyrt och därmed förpassats till etikettdrickarnas domän. Men ibland slinker det ju in en flaska Premier Cru på en provning, eller t.o.m på en bjudning; det är då man får passa på att hinka i sig av dessa dyrbara flaskor. Köpa dem är det inte tal om.

SQN och Krankl, ja. Det finns en god chans att denna man och hans vin hamnar på prispallen på min årslista ocskå. Helt fantastiskt vin!

Gott nytt år!

Frankofilen sa...

Magnus - tack själv för det här året. Glöm inte att en obloggad flaska också är en flaska; bort med all känsla av tvång. Blogga skall i första hand vara kul, annars kan det vara. Hoppas 2009 för er del innebär många flaskor som inspirerar till ett par rader...

Michel - tack för berömmet, jag rodnar ända upp i hårfästet. Angående eventuella smakpoliser är jag väl själv en av de värsta gamla världenkramarna? De ränderna lär inte går ur i första taget, men precis som du skriver behöver man ju inte välja, det går att spela med båda lagen beroende på vad man känner för. Ett stort tack själv för all läsning och inspiration under året. Det var härligt att plocka fram en massa gamla nummer av LG när man gjorde hemläxan inför Napa-debuten.

Och Café Rotsunda - herrejävlar vilken fullkontaktshedonism! Blir spännande att följa. Välkommen till bloggosfären ;-)

Henrik sa...

Franko!
Jo, det var ju det där med kärleken och systembolaget och aldrig skola de tu mötas ...
Nej, jag ångrar inte mina inköp av Bordeaux 2005, alls inte. Flaskorna ligger där de ligger, i väntan på bättre tider och jag tittar redan allt för ofta på dem.
Men, jag kan känna att man borde ta sitt konsumentansvar och skicka signalen att det är dags för dem att kamma sig.
Det är inte så att det saknas alternativ i vinvärlden ...
Jag önskar ändå att fanns mer bdx lätt tillgängligt i Sverige, av till exempel typen Ch Tayac 2000.
Och apropå att show some love håller jag nästan med Michel, det vet du. Jag sträcker mig dock inte längre än till en av de tre bästa ...

Claes sa...

Tack för lysande bloggande under 2008. Var lite orolig när blogue fatigue anades, men den verkar ha varit högst övergående.

Många fina nummer på din lista. SQN Atlantis, Pegau 2003 och Pure 2006 finns högt på min egen, men de slås alla av 2003 Bond Melbury från Napa. Ett av de mest välbyggda viner jag ställts inför. Skolbokscabernetblandning med enorm balans, lagom kraft och lång, lång eftersmak.

Gott Nytt År!!

Vinös sa...

Tack för mycket härlig läsning under 2008! Din topp 10 innehåller så mycket godis att det är svårt att hålla koncentrationen. Flaccianello är ju magisk, Bric dël Fiasc 97 överjävlig och Il Favot har vi alltid hållit högt (även om vi inte druckit just 2000). När det gäller vongole så är de ju beroendeframkallande. Har du tips på var man kan köpa dem i Stockholm? I somras köpte vi i ren desperation vongole på burk på Ica Maxi men det gav inte mersmak...

Frankofilen sa...

Vinös - tack själv. Jag har suttit och dreglat många timmar över era poster, inte minst från semestern i Italien och Champagne. Man brukar kunna hitta vongole i fiskdisken på Daglivs vid Fridhemsplan, men det finns säkert fler ställen. NK livs eller saluhallarna kanske?

Claes - Bond låter inte dumt och är förstås ett sådant där vin man gärna skulle smaka någon gång. En Harlanvertikal skulle inte heller göra ont ;-)

Niklas J sa...

"Bordeaux är trots allt Bordeaux, och vin kan de absolut göra. Men var är kärleken?"

Frankofilen, jag rekommenderar starkt ett besök på plats så att du kan se själv att kärleken för sitt hantverk lever och frodas i allra högsta grad i Bordeaux. Tyvärr är det väl som du är inne på, Systembolagets utbud som i mångt och mycket styr våra uppfattningar. Och inte heller är det märkligt med SB's underliga upplägg på deras tolkning av en primeur?

I övrigt, trevlig läsning som alltid! Gott nytt år!

Vintresserad sa...

Franko,
Stort tack för dina (som alltid) roande och inspirerande tangentnedslag! Visst har 2008 varit det roligaste vinåret hittills, inte minst tack vare din och andra "premier grand cru classe" bloggar. God fortsättning på 2009!

MMM sa...

Litet tips till alla merlot-2002 diggare... Båda Tua Ritas viner reas ut nu på SB!

Frankofilen sa...

Tack för passningen! Nu är ju dryga 1200 spänn fortfarande löjligt mycket pengar för jäst druvjuice oavsett årslistor... och jag som hämtade ut mina 2004 Clerico Ciabot Mentin Ginestra idag.