lördag 3 januari 2009

1999 Château Guiraud


Opastöriserad fårmjölk och penicillium roqueforti är en av mänsklighetens största sinkaduser. Lägg till lite botrytis cinerea så närmar vi oss den absoluta njutningstoppen. Vi dricker nästan aldrig söta viner, men ikväll blir det en halvflaska Sauternes 1er Cru både till osten och till förrättens anklever.
1999 Château Guiraud är gyllene med fin lyster. Massor av Karlssons klister i den rika doften, tillsammans med aprikosmarmelad, honung och tropisk gulfrukt. Allt avrundas av en diskret kryddighet och vaniljig crème caramel. Smaken är rik och söt, munkänslan ganska viskös och lite oljig. Nosens aprikoser finns förstås här också, tillsammans med kanderade apelsinskal och lite pomerans. Syrorna är som att suga på en mogen apelsinklyfta, och hade gärna fått vara ännu högre för att balansera sötman. Eftersmaken breder ut sig och hänger kvar länge. Mycket gott!

8 kommentarer:

Café Rotsunda sa...

Grymt gott, och trevligt.
Vi dricker alldeles för lite sauternes!

Vinös sa...

Vi dricker också rätt lite söta viner vilket är synd när det kan vara så gott. Som tur är tål de lång lagring så man kan ju dricka dem sen :)

Såg du förresten att Guiraud -05 kom 4:a i WineSpecatators rankning av bästa vinerna 2008?

Anonym sa...

Tack för en mycket trevlig blogg, har en liten fråga som egentligen inte rör denna bloggposten. Såg på Finare Vinare att du rekommenderade två trevliga bagerier på kungsholmen, tänkte fråga om du har några tips på liknande bagerier såsom Petite France och Fabrique fast här i vasastan/på östermalm? Är ganska tråkig och brukar handla på NK:s bageri men skulle gärna hitta något nytt guldkorn.
P.S. Även intressant läsa om tryffeloljor och din inlägg angående detta. D.S.

Frankofilen sa...

Lepatrik - jag har dålig koll. Men Riddarbageriet är väl en klassiker?

Henrik sa...

Drack för inte så länge sedan Cadillacen Ch de Juge till lite Roquefort. Guiraud är givetvis ett par quantum peaps uppåt på kvalitetsstegen, men vilken njutning lite mögligt penicillin är tillsammans med lite mögliga och jäsa druvor!
Köpte några halvflaskor Doisy-Vedrines i samband med Bdx 05-släppet - när jag läser den här posten känns det redan som för få ...

Henrik sa...

Quantum peaps, ja herregud. Om jag åtminstone skrivit quantum peeps ...
Min korrläsning behöver bevisligen något quantum leap uppför kvalitetsstegen.

Mårten sa...

lepatrik,

Östermalm har bra utbud: Redan nämnda Riddarbageriet, Tössebageriet på Karlavägen och (ofta bortglömda) Valhallabageriet. Alla tre är utmärkta och Tösse har till skillnad från de andra även öppet på söndagar.

I Vasastan står det sämre till, tycker jag. Gateaux på Västmannagatan (nära Odenplan) är helt ok. Bäst är kanske Xoko på Rörstrandsgatan, men här är utbudet begränsat.

God jaktlycka!

Anonym sa...

hej, fick precis reda på att fantastiska fabrique stenugnsbageri på scheelegatan ska öppna en butik på nybrogatan (tror det var nummer 3 eller 5) nu i dagarna, ÄNTLIGEN slipper vi cykla till kungsholmen för att få gott bröd...