söndag 19 april 2009

2006 Domaine Léon Barral Faugères


VG. "Lantlig, järnhaltig sydfransos med äppelmust. Barral?"

PS. Om nu bara karln kunde svavla som folk... Två flaskor 2005 Jadis har gått i retur senaste veckorna, fullständigt vedervärdiga med polymikrobiell överväxt och vinägerliknande syra.

PPS. Fler som smakat här och här.

6 kommentarer:

JW sa...

Ha, ha, ha. Frankofilen goes Artberg. Trist med returerna.

Anonym sa...

Mina 2 Jadis 05 har till största delen hamnat i slasken.

Som väl var så köpte jag inte fler.

Min bedömning var inte att de var defekta, men hade en omogen ilsken syra. Hur vissa bloggare kan ha blivit lyriska för Jadis 05 är obegripligt.

Finare Vinare sa...

Franko, två av tre har alltså varit dåliga? Ingen av våra tre nollsexor har uppträtt konstigt. Lite bättre syror och allt hade varit toppen...

Anonym, om du hade provat flaskan som vi tog hem från Languedoc i slutet av juni hade du nog haft lite större förståelse. Franko och Nettare-Anders kan vittna eftersom de också var med och smakade....

Vi har en låda Jadis 05 att ta oss igenom så den yttersta domen kommer att vara välgrundad ;-)

Frankofilen sa...

JW - jag tillät mig lite stilistiska utsvävningar...

Anonym - det är förstås alltid en fråga om smak, men om dina flaskor smakade som de jag har returnerat så har jag full förståelse för slasken. Problemet är att den flaska F&V talar om i somras, och den vi drack här hemma i november (som fick mig att famla efter både superlativen och årsbästalistan) är något annat.

F&V - för tydlighetens skull: Barrals standardfaugères har aldrig varit annat än god, både nollfemmorna och nollsexorna. Problemet gäller 2005 Jadis. De läbbiga flaskorna har varit stickiga och ilskna med ruggiga bitoner som nästan fick mig att vilja sprida flaskorna på odlingsplattor för typning och resistensbestämning snarare än att returnera dem. När man vet hur vinet kan smaka var det uppenbart att något var väldigt fel.

Jag drar mig också till minnes JohanG:s beskrivningar av gammal rutten skolåda i Anders post om nollsexan, och Claes rapporter om "bränd päls" i er egen årsbästatråd.

Kanske är läge att smaka åtminstone en flaska ur den där lådan.

Anonym sa...

Frankofilen Classic är en större läsupplevelse än Édition Artberg, men jag vet hur det känns ;-)

Bra Jadis är riktigt, riktigt bra, även om jag som sagt har fallit något hårdare för den lite enklare basflaskan. Men med tanke på hur Barral svavlar (inte) lär det bara vara en tidsfråga innan jag snavar på ett getingbo i bakteriell bemärkelse. Jadis 2005 har varit schysst hittills. Lite rysk roulette, men det kan vara livgivande att leva på kanten till avgrunden...

Henrik sa...

Franko! Kunde du inte ha hällt ut ett par droppar bara på en odlingsplatta? Kanske rentav hällt 2 cl i en liten burk och skickat till MMM-vin?
Å andra sidan, jag har bara druckit en Jadis 05 och den var mycket mer än kosher (dvs årsbästamaterial) och Faugères 06 var precis som FV beskriver den.
Alltså, kanske lika bra att inte veta vad Barral hällt i ...