fredag 10 april 2009

2003 Swanson Merlot


Puh, äntligen påsklov! Så skönt när man får lämna över alla septiska chocker och höga andningshinder och lägga den evigt pipande joursökaren i nya utvilade händer. Världens bästa Stan Getz blåser in lite västkustsk kyla i högtalarna, och världens bästa K har både lagt barn, tagit hand om gäster och mött upp med rökiga spare ribs, bakad potatis, majskolvar och hemkörd coleslaw. Ett nytt besök hos 2007 Seghesio Zinfandel känns givet, och så smakar vi denna reamerlot.

2003 Swanson Merlot har en något blyg doft av plommonsylt och vinbärsgélé på en bakgrund av tobak, ceder, jord och rostade kaffebönor. Lite stallighet letar sig in i det tomma glaset efter lång luftning, mycket angenämt att sniffa på. Smaken däremot säckar som en hängmatta med ett trött mittparti och en upphängning i bortre änden som bär smak av både ek och värme. Munkänslan blir lite fadd, och hade helt klart förbättrats av både högre syror och mer livlig frukt. Vinet var säkert bätte för några år sedan. Ingen katastrof, men helhetsintrycket blir ljummet. Nja...

2007 Seghesio uppvisar betydligt bättre spänst. Klockren pepprig zinberry-profil. Ungt, varmt, och lite ekigt, men sitter precis som förra gången som en smäck.

4 kommentarer:

Micke sa...

Jag håller med dig. När vi provade vinet i mittenpå förra månaden, så känns det som om den passerat sin peak. Mitten kändes lite för tunn och den har blivit mer eldig än jag minns den från förra året.
Glad Påsk

Frankofilen sa...

Glad påsk själv!

Winepunker sa...

Merloten är trist, men 'Alexis' elitcabben till extrapris var lovande på ganska typiskt Napa-maner. Lite pretto kanske, men de har ju en förmåga att utvecklas fint med tiden.

Frankofilen sa...

Aha, tack för tipset.