onsdag 1 april 2009

2006 Landmark Syrah Steel Plow


Det kan bli dyrt att tjuvläsa tidningar på pressbyrån. Ögnade som hastigast igenom senaste Wine Spectator (March 31), och hittade en glödande recension av Landmarks 2006 Steel Plow krönt av 94 poäng. Hoppsan! Inte illa för en jänkare i dryga 200-kronorsklassen som värmt monopolets hyllor sedan decembersläppet. Men visst, både deras Overlook och Damaris Chardonnay är ju riktigt goda, så kanske kan syrahn vara rena dynamiten? Problemet är bara att det är James Laube som smakat. Han må ha både stor erfarenhet och vinvärldens fryntligaste mustasch, men även jag som inte regelbundet läser WS har förstått att hans omdömen föranlett en hel del diskussion genom åren, även bland tidningens egna prenumeranter. För egen del undrade jag vilket vin han egentligen hade smakat när han delade ut 85 pinnar till 2005 Ridge Monte Bello. Men 94 poäng är ju å andra sidan två fler än han gav till den alldeles fantastiska Atlantis Syrah. Och visst låter "loads of pepper, beef, dark berry, teriyaki, mineral and spice...Intense, distinctive, full-bodied and focused... so complex and well-proportioned that all the flavors work together seamlessly" ganska underbart?

Hmm, århundradets kalifornienfynd eller another head-scratcher från Laube? Svaret finns förstås bara ett monopolbesök och några korkskruvsdrag bort.

2006 Landmark Steel Plow Syrah har rejäla tårar och en tät, mörk rubinröd färg med svarta reflexer. Doften känns druvtypisk med mörk björnbärsfrukt och svarta oliver. Rätt snygg kontrast mellan blommig parfym och mörka inslag av asfalt och lakrits, och de 14 månaderna i 30% ny ek bidrar med välintegrerade inslag av choklad, vanilj och en fin fatkryddighet. Tydligare örter och köttighet efter hand.
Smaken är drygt medelfyllig och välbalanserad med bra syror och utan störande eldighet. Fin mineralkaraktär i den långa, rejält peppriga eftersmaken, och så lite snörp från finmaskiga tanniner. På minussidan finns en störande beska i slutet, och lite brist på je ne sais quoi. Det är gott, men får mig inte att tända på alla cylindrar.

Bra och välgjort, men i min mun inte den världsklass Laube har smakat. Förstås. Om det låter för bra för att vara sant brukar det ju också vara det. Däremot tror jag vinet skulle klara sig utmärkt mot till exempel ett knippe Saint-Joseph i samma prisklass. Någon annan som provat?

Inga kommentarer: