måndag 17 augusti 2009

2006 Paolo Scavino Corale


Pizza. Rödtjut. Ibland är det precis vad man behöver, speciellt efter drygt tio timmar på jobbet en solig lördag. Vi passar på att smaka Scavinos nysläppta 2006 Corale. I glasen får vi bärig ungdom med inslag av nypon, svarta vinbär, körsbär i likör och hallon/lakritskarameller. Efter hand frigör sig en del flyktiga aromer av lösningsmedel och lim tillsammans med en örtig tobakston. Sniffar man noga kan man ana lite cabernetpaprika i bakgrunden. Året i franska barriquer bidrar med en del kafferost och vanilj, och känslan av grusig mineralitet skyller jag på Langhes jordar. Smaken är slank med fortfarande ganska tvinnad frukt och en hel del ungdomlig kärnighet. De sandiga tanninerna är mjuka, men det känns ändå som att vi är lite för tidigt ute. De fint läskande syrorna står upp bra mot buffelmozarellan på pizzan. Saftig och god avslutning med lite typisk italiensk surhet som sätter ordentlig fart på spottkörtlarna.

Tvivelsutan riktigt bra och användbart, men kanske inget vin att överanalysera. Gott och rättframt med tidig tillgänglighet och lite publika flörtar i form av franska barriquer och en skvätt cabernet sauvignon, samtidigt som känslan utan tvekan är piemontesisk. Precis som Scavino har tänkt sig. Påminner en hel del om La Spinettas 2006 Ca'di Pian, men kanske ett strå vassare. I båda fallen skadar det nog inte att vänta till 2010 innan man korkar upp nästa flaska. (90)

4 kommentarer:

Patrik Lucchesi sa...

Instämmer helt och hållet faktiskt, särskilt avseende användbarheten - ett sånt här vin kräver såklart mat och funkar dessutom till det mesta.

Ca di Pian 2006 har jag ännu inte öppnat men det är väl ingen brådska?

Frankofilen sa...

Vi drack en obloggad 2006 Ca'di Pian i juli. Den var precis som i vintras, det hade egentligen inte hänt ett dugg. Förstås god nu, och inget att långlagra, men jag tänker vänta till 2010 med nästa flaska.

Vintresserad sa...

Vi drack en 2004 Corale tidigare i somras, men blev inte övertygade. Antingen var det lite i tunneln, eller en halvdan butelj, eller inte ett vin i vår smak... 2006an låter som ett gott vin. Får se om Coralen för en ny chans. Har du/ni provat 2004?

Frankofilen sa...

Vintresserad - nej det här var första smakprovet av det här vinet. Det vore kul att prova nollfyran för att se hur den skiljer sig.