måndag 2 februari 2009

2006 La Spinetta Barbera d'Asti Ca' di Pian


Enda fördelen med att ha legat utslagna av calicivirus under helgen är att vi har en nästan färdiglagad ossobuco i kylen - grytan fick helt enkelt tas från spisen när de första kräkningarna kom. Nu när livsandarna återvänt så pass mycket att det vore gott med ett glas vin igen passar väl en första påtitt av de nysläppta spinettabarberorna bra?

Den djupt blåröda 2006 Ca' di Pian ger ett ack så ungt intryck vid första sniffen. Jag hade tänkt servera direkt ur flaskan, men här behövs karaff. Första intrycket är massor av bär - både hallon och svarta vinbär som kokats ned till sylt som sedan garnerats med några mörka körsbär. Lite flyktiga aromer av nagellack dansar ovanpå, och efter en stund kliver både lite blommig parfym och en snygg örtig tobakston fram. Men hallå - var är all rostad ek? Av förrförra årgångens fräna, ansjovispräglade, chokladbittra käftsmäll till fatbehandling återstår bara en smekning av bittermandel och vanilj som snarare lyfter helheten än kör över den med ångvält. Istället hamnar frukten i förarsätet i den riktigt saftiga, bäriga smaken som fortfarande är ganska knuten. Munkänslan är slank, syrorna sitter förstås precis där de skall, och här finns ingen oöverstiglig strävhet, speciellt som man verkar dragit ner på den extra skjutsen av ektanniner. Eftersmaken är ren, lång och läskande med lite mineralkaraktär och en hel del lakrits och kärnbitterhet. Fräscht men väldigt ungt; sista glaset var överlägset bäst. Nästa flaska får vänta lite, kanske händer riktigt bra saker bara till hösten?

PS. Det var fler som inte kunde låta bli korkskruven ikväll.

16 kommentarer:

BoxExperience sa...

Akta dig. Det står på SBs hemsida att den inte vinner på lagring, och då är det så. Basta.

Testade denna på Munskänkarnas månadsprovning ikväll, och den överglänste klart Spinettas Langhe Nebbiolo. Men jag tyckte den var lite för saftig för min egen preferens. Lite väl syltig. Men klart god. Och kan nog klara lite lagring...

Thomasla sa...

Jag var oxå på MS månadsprovning och jag fick ingen Ca' di Pian.. men däremet en riktigt bra Gallina Barbera d'Alba som jag även den var befriad från besvärande ekfat även om faten fanns där. Spinettas Lange tyckte jag var riktigt grinig och inte min grej. Som extranummer leverades bla Barbaresco Vigneto Starderi. Milde himmel vilket vin!!

Frankofilen sa...

Intressant, ur minnet skulle jag absolut sätta 2006 Langhe Nebbiolo ett par steg över den här barberan, även om jag precis som ni upplevde Langhen som rejält knuten och kartig direkt från flaska. Är nog dags för ett nytt smakprov snart igen, kanske har vinet knutit sig? Vet ni hur länge flaskorna luftas på munskänkarnas nyhetsprovningar?

Någon längre lagring tror jag inte på för Ca' di Pian, men lite tid att sätta sig och komma till ro blir nog utmärkt.

Finare Vinare sa...

Härlig rapport Franko - inte minst att ni är tillbaka på vinarenan - och visst är det skönt att man dragit ner en smula på faten. Nollfyrorna har varit i en trevlig fas under senast halvåret så det är nog bara att låta de nysläppta vila sig i form ett tag. Lagom till grillen i sommar...

Thomas, kul att höra att 2005 Starderi visade sitt bästa!

johan sa...

Hej,

Måste säga att jag blev riktigt besviken på ca di pianen, tyckte den var mycket tunnare och mer stickig än tidigare årg, faktiskt den sämsta sen -03 om man bortser feån 05an som jag ej testade. nä både 03an och 04an var mycket mer fyllig och fruktig. vinet klarade inte ens att stå upp mot en lasagn
det enda som kändes i munnen var lite stickiga toner. blir faktiskt att gå tillbaka med dom 2 sexpacken man köpte. synd för 03an var så juvligt god och är det än.

Frankofilen sa...

Grillen i sommar blir nog bra, fast det här är mer klassisk barbera än de tidigare årgångar jag har smakat. Tänker pizza, charkuterier, klassiskt italienskt...

Johan, trist att vinet inte levde upp till dina förväntningar. Jag kan hålla med om att det var rundare i kroppen förut med den extra eken. Jag tycker utvecklingen är till det bättre, men smaken är som baken. Tänk på pengarna du kan lägga på annat istället när du lämnat tillbaka flaskorna, finns mycket smått och gott i släppet.

Laffen sa...

Klarade inte heller att hålla fingrarna borta från korkskruven i kväll utan satte klorna i Spinettas Langhe 2006. Till skillnad från rösterna här tycker jag inte alls detta vin var grinigt och kantigt, iallafall inte efter lite luftning. Däremot är jag lite tveksam till hurvida jag gillar det eller ej. Det är onekligen ett snyggt hantverk, men jag tycker kanske det saknar den där spänningen och nerven med dov murrig frukt som man kan hitta i nebbiolo-viner också i den lägre prisklassen...hmm..känns som det här är en italienare i lånade kläder, lite för vaniljig och sötfruktig, nästan lite californisk i stilen. Får se om det blir ett reviderat intryck för de resterande flaskorna, men jag tror dom ska få vila ett tag innan det blir ett nytt försök..:-)
/Laffen

Vinös sa...

Va kul det är med vin. Alla har sin egen smak!

Vi testade den här i går också och tyckte den var riktigt bra. Den bästa Ca di Pian vi provat. Men med det sagt så tycker vi ändå inte att den slår Langhe Nebbiolo...

Johan: Tråkigt att du blev besviken men skönt att bolaget har öppet köp! De stickiga tonerna du skriver om, är det syran du tänker på eller något kemiskt?

Laffen: Vi testade Langhe Nebbiolo -06 i somras och redan då tyckte jag den var drickfärdig. Filosofin hos många baroloproducenter är ju att göra sin langhe rosso drickbar som ung "medan man väntar på barolon". Jag tycker den är fantastisk och kan inte komma på så många viner under 2-hundringen som ger med valuta för pengarna...

johan sa...

Hej Vinös!

Eldigt var det jag menade. Tycker inte frukten klarade av att parera de 14% hela tiden. saknar det där lilla extra i kraften som sagt men en pizza borde den klara stå upp mot. Den dog ju när den mötte mr lasagne igår, det enda man kände var lite eldiga toner, frukten var helt försvunnen men kom tillbaka efter middagen. Prövade ni den till mat? För utan mat tycker jag också den var god men lite för lätt helt enkelt och som sagt för 180kr får man en hel del godsaker. Kanske köpa någon Langhe till ist.

Vinös sa...

Vi drack den till mat men provade ett glas innan också. Det är ju svårt att låta bli när korken väl är dragen :)

Vi upplevde faktiskt ingen eldighet men smaken är som sagt olika. Jag såg att WineSpectator (90 poäng) kallade den för "full-bodied" men jag är mer inne på ditt spår och tycker den är lättare i stilen.

johan sa...

ser även att röttorp placerat den i medelfylliga viner. Håller med att den är god. ska testa en pava till köttsåsen idag och sen bestämma mig.

ha de

vinogram sa...

Man blir sugen på att korka Ca´Di Pianen, men fick bara en flaska. Tog slut i Rotebro direkt. Så när korkar man den?
Får kanskse förfölja johan till SB när han lämnar in sina..

johan sa...

ja du får göra det vinogram, kan buda över ett 6-pack till dig. Är det någon som testat Mediterra (74887)? såg det fått 92p av wine spectator samt 91 i livets goda (ca di pian83) gillar dock inte anders melldens smak så det gör detsamma. Vinet finns i bs, årg -06 och 149kr. tror det är någon bakom allegrini som även har något att göra med detta vin.

JW sa...

Johan: Jag provade Poggio al Tesoro (en satsning av Allegrini och Leonardo LoCascio) Meditérra för ett par månader sedan efter att Artberg höjt den till skyarna. Jag har inte mina noteringar till handa men fritt ur minnet tyckte jag den var god (mörka bär, modern fatbehandling dock rel blygsamma tanniner) men kanske inte värd vare sig 91 eller 92 p.

Anonym sa...

Håller med dig Frankofilen, förra årgången var mer ekig. Trots allt ett bra vin men jag tror säkert att den kommer att må bra av att vila fram till sommargrillandet som i skåne börjar i april.

Vinös sa...

Vi testade även Gallina Barbera -06 igår men där tycks man inte ha ändrat på ekfilosofin. Trots ett dygns luftning var vinet grymt ungt och fatigt. Ska man ha drickvänlighet idag är Ca di Pian att föredra men på lite sikt kommer Gallina rusa förbi tror vi!