lördag 22 augusti 2009

2007 Cuvée du Vatican Côtes du Rhône Villages


Ding-dong! Dags att ringa i fyndklockan och ta på sig stora fånleendet igen. Ett smakprov för några veckor sedan var mycket lovande, och när vi nu sträcker ut över en hel flaska kvarstår intrycken. Det här vinet är sensationellt gott, 2007 i all sin prakt.

Producent är välbekanta Cuvée du Vatican, men vinet skiljer sig lite från deras andra viner. Det är hustrun Karine Diffontys egen bebis där hon själv står för selektion och blandning av de 80 procenten grenache och 20 procenten syrah från byarna Sablet och Puyméras. Uppfostran skedde i lika delar cementankar respektive foudres. Upplagan sägs vara ganska liten och främst avsedd för familjen Diffontys egen konsumtion, men importören Bristly har fått hit en del flaskor som säljs i sexpack via beställningssortimentet.

2007 Cuvée du Vatican CdR Villages öppnar med en tillgänglig och ursprungtypisk doft; det doftar helt enkelt som en bra, ung châteauneuf-du-pape. Renast tänkbara nollsjuefrukt väller fram ur glasmynningen med kirschiga körsbär, jordgubbar och massor av hallon. De provencalska örterna finns förstås på plats, tillsammans med grillat kött och sandelträ. I munnen får man ett saftigt, välbalanserat vin med tät, fin munkänsla och en kärna av skinande ren frukt. Bra syror, skönt tryck och en utmärkt längd med mineraler och lakrits. Här finns inget eldigt eller slutet, bara charm och skamlöst flörtig drickvänlighet. Det är riktigt, riktigt gott och utan minsta darr på manschetten ett outstanding vin. Bravo! (90)

PS. Åtminstone för några dagar sedan fanns det enligt uppgift några hundra flaskor kvar, om någon är intresserad men lika långsam ur startgroparna som jag. Priset är 109 kr/flaska.

PPS. Fler som smakat.

18 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Öppnade samma vin igår. Kan bara hålla med. Otroligt mycket pang för pengen. I den flaska jag öppnade hade vinet trängt hela vägen genom korken. Något som någon annan råkat ut för med detta vin? Med tanke på hur bra vinet levererade är det iofs inget som jag är särskilt orolig över för de resterande fem flaskorna.

Martin P sa...

Mina flaskor hade också läckt, men efter smakprovet igår så tänker jag inte fundera mer på det. Klockren 90-poängare.

Gabriel sa...

Hej, kul att ni gillade vinet!

Det är en extremt hög fyllnadsnivå i de här flaskorna har jag märkt, endast ett par millimeter mellan vin och kork. Under transport expanderar vinet ofta en smula och det därför brukar man lämna minst en centimeter luft i flaskan.

Jag vet inte vem som ställt in buteljeringsmaskinen, men jag ska ta reda på det - på tisdag bär det av till Chateauneuf för en första titt på 08:orna.

Vad gäller lagring av det här vinet så kan ni vara lugna, detta är ett vanligt fenomen bland tex röda Bourgogner som ofta fylls högt men lagras helt utan problem i årtionden trots lite läckage.

Hör av er om ni har mer frågor! contact@bristly.se

Kayaker sa...

Jag kan instämma i kören. Vinet är nästan löjligt bra för pengarna.
Efter de första smakproven så beställde jag en andra låda och eftersom tiden gick ut för den beställningen så la SS in den på nytt så det blev två lådor extra. Det blir m.a.o. mycket Cuvée du Vatican framöver... :-)

Mina Vinare sa...

Hej alla!

Beträffande buteljeringsmaskin så äger de ingen. Vatican anlitar en ”mobil” buteljerare som kommer med sin lastbil och sedan riggar hela linjen och därefter buteljerar. Det ser lite kul ut eftersom det mitt på gårdsplanen står en stor lastbil med ett transportband anslutet till huvudbyggnaden och därefter fylls flaskorna och går åter in i byggnaden för lagring och paketering.

Jag har sett det med egna ögon och eftersom jag blev lite förvånad frågade jag om det verkligen var en bra metod. Man försäkrade att det var alldeles perfekt eftersom man slapp sköta om en fyllningslinje som endast används korta perioder om året och ur hygiensynpunkt ansåg man det optimalt.

Jag tyckte det såg lite märkligt ut med tanke på att det var en väldigt varm dag med stekande sol. Fast efter sydfranska förhållanden var det kanske inte så varmt?

Ha en trevlig lördagskväll!

/ MV

Gabriel sa...

Sedärja! Värst vad man vet mycket här då ;-)

Jag tror nog att de har rätt bra koll på tempraturer och annat, de där buteljeringsgubbarna.

En tanke kan vara att de buteljerar så högt för att slippa använda så mycket svavel och därigenom minska risken för reduktiva aromer. Vinet lider ju verkligen inte av några sådana trots sin ungdom. Jag ska fråga om det när jag träffar dom, nu i veckan.

Ha en trevlig kväll själv Signore MV!

Mina Vinare sa...

Jo, jag har ju som bekant haft förmånen att träffa Diffontys under ganska trevliga förhållanden ; )

Själva hanteringen såg mycket professionell och effektiv ut. Det var bara det att det kändes lite lustigt att det skedde utomhus i sådan värme. Fast det gick fort och ganska säkert var det inga bekymmer med vare sig sol eller värmen. Dessutom minns jag att det var vin avsett för engelska marknaden – så alla här hemma kan vara lugna.

Vaticans anläggning tillhörde de mest vällskötta och renaste jag såg under hela vistelsen. Ganska industriell jämfört med en del andras…

Tror inte att hygien eller dålig hantering är något problem alls hos Vatican, snarare tvärtom - de är nog proffs på området.

Ha en god tur och jag ser fram emot resultatet av dina möten. Glöm inte den ”mörka hästen”.

Själv håller jag på med en extrainsatt post om Beaucastel. Någon måste ju hålla ordning i cyberrymden…

/ MV

Gabriel sa...

Aha! Så det är den producenten som är den mörka hästen! Jag träffar personen nästa fredag klockan 10, can't wait!

Men sen bär det av ner mot djupaste södern där jag har hittat mer kuliga saker... det kan hända att det dyker upp en och annan hemmagjord film på bloggen om vad som händer.

Förlåt Franko för svammel på din blogg!

Mina Vinare sa...

Det där med film på bloggar verkar ju vara inne. Parker ska eventuellt prova 2005 Sierra Carche ”live” på sin videoblogg. Det blir något för gänget på Wine Berserkers att skriva om…

Kanske missuppfattade du det där med mörka hästen. Jag tänker på en man i sina bästa år (ca: 35-45) som håller till i norr. Hör av dig om du blev osäker. Den andra producenten vi talat om är minst lika intressant – kanske ännu intressantare men definitivt inte en man i sina bästa år.

/ MV

Gabriel sa...

Haha! Ok, då missförstod jag.

Jepp, jag har lärt mig tekniken och en liten videokamera är införskaffad så får vi se vad det blir av det hela.

Sierra Carche står mig faktiskt upp i halsen. Jag orkar inte med de där knaspellarna mer, men det vore onekligen intressant att se Parker prova vinet - även om Gary V skulle göra det bättre (han har ju faktiskt provat systervinet Pico Madama, mycket intressant... http://tv.winelibrary.com/2007/09/21/i-am-back-in-new-jersey-and-tasting-wine-episode-318/)

Mina Vinare sa...

Trött på Sierra Carche? Skojar du?

Sällan har jag läst så märkliga och konspiratoriska utläggningar – Privatspanarna i Palme fallet och anti NASA fanatikerna (nej, de har inte varit på månen) framstår ju som sansade och förnuftiga personer.

Bästa inlägget (i min smak) skedde på Parker forumet av en Ron McMartin (post # 291)

“It's too bad that Sierra Carche isn't a Red Burg. Mark C, in the 2nd post of this thread, could have said "You just don't understand it!" And then double the price.

The controversy would have been over. “

Klart slut!

/ MV

Gabriel sa...

Det var CIA som flög in i World Trade Center!

Förlåt Franko...

Frankofilen sa...

Här lämnar man er ensamma någon dag och så åker aluminiumhjälmarna på...WTC, NASA, CIA...

Angående Sierra Carche så orkar jag bara följa det haveriet med ett halvt öga. Gud vet vilket vin Miller smakade första gången, men det går ju inte att ta hans uppblåsta omdömen på allvar. Fast det behöver vi kanske inte gå in på igen. Tacka vet jag billiga 90-poängare från Rhône ;-)

För övrigt hade lite vin läckt från den flaska vi öppnade också. Och även jag noterade hur lite "ullage" det fanns. Jag tror inte det är någon större fara, och någon långlagring lär inte det vinet överleva här hemma. Det är alldeles för gott just nu.

Henrik sa...

Jag ger mig på det här vinet i morgon. Låter glädjande gott.
Lammfärsbiffar med feta och färsk salvia samt lite klyftpära, borde funka va?
Drack, apropå läckor, en Langhe Nebbiolo från Proddutori d B nyligen.
Där hade vinet läckt igenom korken och liksom klibbat ihop med förseglingen.
Oh f-ck, tänkte jag.
Men vinet var lysande, t o m bättre än väntat. Jag gissar att det hade mognat snabbare.

JanneS sa...

Detta var tydligen helgens vin.
Vi drack en hemma hos oss också. Vår kork hade också blött nästan igenom.
Och visst är det det gott vin.

Björn sa...

Även jag har nu givit mig på Vaticans billiga och konstaterat att det är ett mycket gott vin. Dcok tycker jag nog att det fanns en klart märkbar eldighet i det. Inte alltför störande och jag kommer inte att ha några problem att drick ur varenda flaska.

Frankofilen sa...

Förra helgens vin helt klart ;-)

Nej, det blir inte svårt att avsluta de här flaskorna.

Vad tyckte du förresten Henrik?

Henrik sa...

Aah, jag har glömt att avge ett omdöme. Jag drack den i måndags till lammfärsbiffar med feta och färsk salvia samt lite klyftpotatis och grillad paprika. Perfekt matchning. Vatican bjöd på renaste, 07-krämiga frukt uppblandat med fin garrigue och milda samiaktoner - utsökt. Min far tyckte först att vinet kändes italienskt då doften var lite kärniga körsbär (typ kirsch då) och bra syra. Jag kan förstå honom, men det här är mer garrigue än, typ, oregano så när jag sa garrigue nickade han igenkännande.
Jag märkte inte av någon eldighet och tyckte frukten snarast smakade blåbär, jag gillade greppet, jag gillade tanninerna och jag tyckte att syran var helt adekvat. Min låda går lätt åt.
Jättekul vin att fråga folk vad de skulle betala för en flaska!
Det är förvisso dubbelt så dyrt som Claude de Val, men det här skulle nog t o m Kronstam ge fyra plus, sju solar och sex utropstecken i grenen prisvärdhet.
Och just det, min flaska hade inte läckt, trots att korken villigt gled ut.