söndag 24 oktober 2010

2005 Domaine Jean Fournier Marsannay Les Longeroies


Marsannay goes Le Sud! Domain Jean Fourniers 2005 Marsannay Les Longeroies har en oväntat fullmatad mörkfruktig doft med körsbär och hallon, som tillsammans med en massa kryddiga, örtiga inslag skickar min hjärna en bra bit söderut. Vinet är gjort i en otvetydigt oavstjälkad stil, där faten bidrar med ytterligare mörka toner av kaffe och choklad. Vidare rått kött, en drös mineraltoner och lite sumpig unknad som av våt lera. Mer rödaktiga inslag av lingon och tranbär efter hand.

Smaken återställer dock ursprunget till Bourgogne. Så här slank, syrlig munkänsla ger inte grenache från södern hur välgjord den än är. Syrorna är höga och munkänslan smått senig trots all mörkfrukt. Bra lyft och en lång, kryddig, kalkigt mineralisk eftersmak i torr stil. Vinet känns fortfarande bra ungt trots att tanninerna har förvandlats till pulver. Den här flaskan är rent uppseendeväckande bra ikväll, men vinet bör kunna utvecklas i flera år till. Varför har inte all 169-kronorsbourgogne den här utväxlingen? Och varför köpte jag inte fler flaskor i decembersläppet 2007? (91)

PS. Det verkar som att vinet till och med reades ut något år senare...

6 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Hm.. Verkar vara i fin form nuförtiden. Har nog kvar en gammal reaflaska nånstans - tack för påminnelsen!

Frankofilen sa...

Bra form sa Bull...

Finare Vinare sa...

Toppen! Det var precis såna här intryck vi såg fram emot när vi la undan flaskorna för snart tre år sen. Men det låter ju som att man lugnt kan vänta ett år till....

Frankofilen sa...

Man kan och kanske i ärlighetens namn bör vänta. Det här lär inte vika ned sig på länge ännu...

Roadrunner sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Frankofilen sa...

Roadrunner, jag tror inte det är tillåtet att annonsera om försäljning av vin på bloggar heller. Lycka till med flaskorna hur som helst. Fast vore det inte gott med ett litet glas Sauternes mellan löpturerna?