torsdag 21 oktober 2010

2007 MontervertineHerregud, så här kan man också göra sangiovese! Världen behöver knappast ännu en hyllning till 2007 Montervertine (allt är i ärlighetens namn redan sagt här och här), men ni vet hur det är med somliga viner. De där som lyckas träffa så rätt en vanlig kulen torsdagskväll att man bara vill lyfta händerna i ett stort yes! I en tid när min kärlek till Toscana svalnat betänkligt efter en rad krockar mellan surkörsbär och ambitiöst hårdrostade chokladbittra fat är det här precis vad som behövs; ren Viagra för smaklökarna. Doften är ljuvlig, sensuellt parfymerad av rosor och violer tillsammans med ljusa toner av smultron, rönnbär, rödbetor och kärniga körsbär. Tobak och té fyller på. Smaken är slank och syrlig, burgundisk om man så vill. Lätt munkänsla med snälla tanniner där bara lite ungdomligt kärniga, stjälkiga toner bjuder motstånd. Trots all lätthet saknas dock inte intensitet i aromerna, vinet klingar ut på ett strålande sätt i den långa transbärstonade eftersmaken. Sköna mineraltoner. Det är vansinnigt ungt, men också vansinnigt gott. Och allt för under två hundra spänn. Leve Kalmarunionen 2.0! (92)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Köpte en blandlåda med denna i från Carlo och nu lär det nog bli att skynda sig testa och se om det är kärlek även här innan lådorna tar slut hos Carlo...

P.

MMM sa...

Detta vinet låter som något jag skulle älska!

Kan inte låta bli att delge Sucklings bedömning av detta vin: "A very jammy and juicy red, with dried dark fruits and plum sauce". Låter som en motpol till din,FV och Gallonis bedömning...

Henrik sa...

@Franko: I second every word ända ner till poängen! Och med det sagt, må den onde korkguden drabba tjuvaktiga grannar...

@MMM: Suckling måste ha haft en inre tandvärk den dagen. Plommon? Dried dark fruits? Hällde han vinet på en karaff med egenrostade ekspån i en vecka först?
Juicy red, absolut, men vad gäller resten är han på en annan planet än jag befann mig när Montevertine 2007 alltför raskt rann ner i min och min frus strupar. Inte ett ord om den underbara mineraliteten?
Strange, V strange.

Anonym sa...

Det skulle vara så oerhört intressant att veta hur poäng skulle sats om man inte vore påverkade av andra. Även om man inte vill tro det eller att man själv resonerar hårt mot att man gör så så tror jag ändå påverkan är en väldigt stor komponent om dock omedvetet hos de allra flesta. Eller som Steve Jobs säger "It's all about emotions".

Ikväll korkas den.

P.

vinogram sa...

Låter ljuvligt!

Hur fungerar det att beställa från Carlo?
1 dansk=1 svenska har jag förstått och att vinerna är bra.
Kör man dhl till dörren eller?
Leveranstider?

Anonym sa...

DHL till dörren ja. Man får lägga på ca 100kr totalt för bankavgifter (Carlo vill ha och din bank vill ha). DHL kör ut hela dagarna men de gör tre försök innan retur (under totalt 3 olika dagar) och lämnar lapp om du inte varit hemma. Du kan även hämta det hos ditt DHL ombud om du kontaktar dom. Det går alltid att lösa om du ringer DHL och snackar med dom. Ännu bättre vore om man fick det internationella leveransnumret för då skulle du kunna ligga steget före. Men tror det blir för administrativt för Carlo.

P.

Frankofilen sa...

MMM - ja, det här borde du gilla. Påminner lite om en nebbiolo (minus tanninerna) eller varför inte en pinot? Hur många pinnar delade Suckling ut till den syltiga plommonsåsen?

Henrik - jag hoppas tjuven sätter det korkade vinet i halsen...

P - den som tror att poäng är helt objektivt och känslobefriat är nog naiv. Precis som när man i diskussioner läser om att ett vin "ÄR" ett x-poängsvin. Jag menar fortfarande att det handlar om en ögonblicksbild, där många faktorer spelar in (även om man med ökad erfarenhet garanterat kan minska dessas betydelse). Vill man få sin poängsyn lite omskakad kan man tex läsa Parkers ödmjuka omsmakningserie "What About Now". Där finns flera exempel på viner med brutalt kortade drickfönster och kraftigt sjunkande siffror.

Exempel?
1998 Tardieu-Laurent Ch9 VV 94->87,
2000 Château Certan de May 91->84,
1995 Kaesler Shiraz Old Bastard 95->83,
2000 Château Figeac 93->85,
1998 Torbreck The Steading 96->86,
1998 Château Beaucastel 96->92,
2001 Clarendon Hills Grenache Romas Vineyard 98->93,

Ta nu inte det här som en sågning av Parker, han är överlägset min favoritrecensent. Jag tycker det är otroligt bra att han smakar om viner och står för vad han tycker (och i sanningens namn håller han i majoriteten av fallen med sin yngre version, precis som det finns viner som överraskar positivt). Men "är" till exempel 2001 Clarendon Romas ett 98- eller ett 93-poängsvin? "Är" 1998 Beaucastel ett 96-poängsvin med drickfönster till 2031 eller ett 92-poängsvin som skall drickas före 2020? Jag tror jag vet vad en försäljare skulle hävda. Det viktigaste är väl egentligen vad man själv tycker?

Lycka till ikväll, glöm bara inte att lufta. Stor skillnad med en timme eller två i karaff. Och återkom gärna med vad du tyckte.

Vinogram - du fick visst redan svar.

Anonym sa...

Så där. Montevertine ploppad, luftad, smuttad. Och den är fantastisk precis som alla påpekat. Det som gör mig fundersam är utifall det verkligen är svårt att göra ett vin som egentligen alltid borde smaka så här. Det känns som det borde vara enklare att göra detta (enhet och minimalism) än skräpet på SB för 60kr. Men det är väl som alltid att det är lätt att sitta vid sidan och tänka "vafan hur kunde de göra en hitlåt på tre ackord".

Ibland är det skönt att inse att livet kan vara så fantastiskt i all sin enkelhet.

Det blir att köpa fler. Quarciabella tycker jag dock spelar i samma liga för fnuttiga 99DKK. Rekommenderas det med.

P.

Frankofilen sa...

Visst smakar det gott? Querciabella har jag bara smakat i årgång 2005, men den var rätt rödfruktig och smått pinotlik med pinje och mineraler om än aningen märkt av årgången med viss gleshet som jag minns den. Varifrån handlar du för 99 DKK?

Anonym sa...

http://atomwine.dk/ . Smidigt frakt till Sverige med DHL och kan betalas med kort vilket innebär inga kostnader för transaktioner som hos Carlo även om Carlo nu äter upp det med råge med hans 1=1=1 valuta :)

Vet inte om det var tillfälligt pris men han får in fler -08 snart och det var de jag högg för 99DKK. Annars är -07 ett säkert kort enligt IV.

http://italienska-viner.blogspot.com/2010/09/querciabella-chianti-classico-2007.html

P.