söndag 12 december 2010

2000 Château Cantemerle


Inga konstigheter - söndagmiddag och Bordeaux. 2000 Cantemerle har hamnat i en otroligt skön fas av sin utveckling: slottstypisk slank elegans parad med begynnande mognad och så lite extra ummph i frukten från den goda årgången. Doften bjuder på mängder av tobak tillsammans med parfymerade, blommiga inslag. Möjligen är det närheten till Margaux som spelar in; Cantemerle ligger som bekant strax utanför kommungränsen. Vidare jord, lakrits, kaffe och en nästintill brettig, mild stallighet. Läder och farinsocker vittnar om vinets ålder medan frukten rör sig i gränslandet mellan svarta vinbär, plommon och jordgubbar. En öppen, läcker och mycket givande doft. Me like.

Smaken är slank och läskande med höga, friska syror. Tanninerna har till stor del smält undan, men en del dröjer sig fortfarande kvar i fin pulverform. Det här handlar mer om finess och elegans än om kraft, även om det finns intensitet i aromerna så det räcker. Lång och läcker eftersmak med salmiak och fin mineralkaraktär. Även om vinet känns ganska drickfärdigt nu finns här gott om liv kvar, frukten har fin stuns utan tecken på att lägga sig. Nästa flaska kan gott vänta fem år. Bordeaux för bourgogneälskare. (91-92)

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi brukar fingra på de här lockande flaskorna med jämna mellanrum, men kommer alltid fram till att de nog lika gärna kan vänta. Vilket härmed bekräftas. Tack för rapporten!

Anonym sa...

Fingrade vid inköp på en flaska och drack upp den för rätt många år sedan. Tyckte att den var lovande då. Resten får ligga. Kul att läsa att den går på rätt håll.
Drack en 1999 D`Armailhac nyligen och oj vad bra den var. Jag blev förvånad, 1999 var annars ett rätt nedsablat år i media. Den var klart bättre än Cantmerle 1999 som jag inte blev speciellt imponerad av. (Alla uppdruckna)./Höganäs