måndag 27 december 2010

2 x 2005 Bordeaux



Julfirandet har bland annat bjudit på Bordeaux från Farmors och Farfars samling. 2005 Château Citran hade en betydligt mer öppen och tillgänglig doft än senast vi provade, och bjöd på ganska yppig nollfemmefrukt med körsbär, plommon och vinbär tillsammans mängder av fatmarkörer som kaffe, choklad, mandelmassa och kåda. Lite ungdomlig smörkola som blåste bort under kvällen, medan dragen av tobak, barr och jord snarast stegrades med luft. Doften var fortfarande ganska primitiv och snudd på italiensk, men landade slutligen tryggt i Bordeaux.

I munnen fick vi ett vin med en medelfyllig kropp och en rätt sval munkänsla även om årgången bidrog med bra skjuts i frukten. Vinet hade ett fortfarande ungdomligt men skönt grepp, och klingade kvar en duktig stund med lakrits och tobak. Mitten var väl kanske inte helt kassaskåpssäker, men gott var det, rent av lysande för €11. Faktiskt blev det bordets blinda favorit framför en kådig, lite eksöt och aningens klumpig 2004 Finca Sandoval. (88)



Under veckan smakades även 2005 Rollan de By som hade en djup, tät färg av oxblod. Öppen, utåtriktad och ganska modern doft av plommon, körsbär och cassis tillsammans med fuktig jord och tobak. Snygga fat med lakrits, kaffe och kryddor, och så lite rostbiff och stallighet som ruvade i bakgrunden och bara väntade på att komma loss. I munnen fick man en rejäl dos årgångstypisk, solmogen frukt. Bra balans i form av fina syror utan baktyngd, och en lång eftersmak med mineraler och lakrits. Trots ett modernt, utåtriktat och direkt tillgängligt anslag (vad kan man annars vänta sig från önologen Riccardo Cotarella?) landade vinet i Bordeaux. Något att kolla upp för alla som gillade 2004 Haut Carles. Vi lägger undan några flaskor. (90-91)

Inga kommentarer: